Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Theaterklas - School 'Voorzienigheid' Diest
Frank Caers
Atelier VT
Landschapsarchitect

Openlucht theaterklas

Een beschut hoekje op een centraal punt

Hoe kan je een ruimte realiseren die voldoende geborgenheid biedt binnen de open ruimte van de speelplaats? Landschaps- en tuinarchitect Frank Caers vertrok van een sprekende foto van een Afrikaanse leraar. Deze foto vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van een openlucht theaterklas.

Het scholencomplex ‘De Voorzienigheid’ ligt in het centrum van Diest en omvat zowel een kleuterafdeling als een lagere en hogere school en een afdeling lerarenopleiding van de universiteit van Leuven. Dit complexe gegeven vormde voor landschaps- en tuinarchitect Frank Caers van Atelier Vt een uitdaging. Binnen de openbare ruimte van de speelplaats, die de overgang vormt van de lagere naar de middelbare school, ontwierp hij een bijzondere ruimte: een openlucht theaterklas.


Les volgen of gewoon wat rondhangen

“Het moest een ruimte worden die de concurrentie met de grote volumes van de gebouwen rond de speelplaats aankan. Een ruimte waarin bovendien voldoende groen aanwezig is als compensatie voor de hardheid van de stenen en verharding. Een multifunctionele ruimte waarin je les of een voordracht kunt geven, toneelvoorstellingen organiseren en waar je kunt spelen of gewoon wat rondhangen”, vertelt Frank Caers. Het theaterklasje bestaat uit een lichtjes hellend vlak met een zitkuil omgeven door een betonnen structuur met een hoogte van 80 x breedte 540 x lengte 420 cm., volledig op maat ontworpen en uitgevoerd. Een deel van het theater ligt 40 cm. onder het maaiveld. In het midden zit een klokputje om het water centraal af te voeren. Een schuine helling, die ook dienst doet als zitplaats, leidt naar de zitkuil.


Afrikaans klasje

“Alles begon met een foto van een klasje in Afrika. Op de foto zie je een leraar die les geeft aan een groep kinderen die rond hem neerhurken in de schaduw van een boom. Deze foto vond ik sprekend en dit beeld vormde het uitgangspunt voor het theaterklasje in Diest. In een klassieke, bestaande speelplaats – waar het asfalt verschillende keren werd opgelapt – hebben we als het ware een driehoek uitgesneden, de betonnen elementen geplaatst en kunstgras gelegd.”

“We bakenen de ruimte gedeeltelijk af, een plek afgeschermd van de rest van de speelplaats die niet verloren gaat in het geheel. Een eigen hoekje om zich beschut te voelen.”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700