Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Stalenstraat Genk
Peter Govaerts
Grontmij Libost
Landschapsarchitect Stedenbouwkundige

Winkelen is beleven

Wat een facelift met een handelsbuurt kan doen

De Stalenstraat in Genk is één van de belangrijkste handelskernen buiten het centrum. In 2009 was de infrastructuur dringend aan vernieuwing toe. Van een verouderde winkelstraat een nieuw, bruisend commercieel centrum maken? Daar tekende Peter Govaerts voor, afdelingshoofd Ruimtelijke Planning & Ontwerp van Libost Grontmij.

Wie aangenaam winkelen zegt, zegt meteen vlotte bereikbaarheid en voldoende parkeerplaats. “Vroeger waren er parkeerruimtes voorzien aan de zijkanten van de straat”, legt Peter Govaerts uit. “Maar dit betekende dat de voetgangers tussen de gevels en de geparkeerde wagens moesten manoeuvreren. Een eerste belangrijk punt was dus de auto’s naar het midden van de straat te verwijzen en de gevels weer zichtbaar te maken. Zo voelde de straat meteen ook breder en aantrekkelijker aan.”


Opmerkelijke materialen

Voor een fijne winkelervaring spelen de gekozen materialen een grote rol. Daarom hebben we het voetpad opgevat als een soort parketvloer. “De gewassen klinkers in bruine tint zijn in dit formaat speciaal voor het project ontworpen en werden later in de productie opgenomen. De borduren zijn ook heel laag gehouden voor een maximale toegankelijkheid van de winkels. Voor het laad- en los gedeelte, dat eigenlijk een onderdeel vormt van het brede voetpad, werden strips van cortenstaal gebruikt. Tot slot hebben we de fietssuggestiestrook dezelfde uitstraling meegegeven door het betongranulaat van de stenen terug te laten komen in het beton. Bijkomend voordeel van de gewassen klinkers is trouwens dat ze minder vatbaar zijn voor vuil én budgetvriendelijk zijn. Bij stadsvernieuwingsprojecten is een goed evenwicht tussen kwaliteit en budget een conditio sine qua non.”


Minder hinder

Voor een optimaal verloop en minder hinder,werden de werken onderverdeeld in zeven fases. Een volgende fase werd pas aangevat na voltooiing van de vorige. De opbraak werken liepen maximaal 50 meter voor op de rioleringswerken en de sleuf werd onmiddellijk aangevuld na het plaatsen van de buizen. De voetpaden werden pneumatisch aangelegd. “De handelaars, de stad, de inwoners en de klanten, allemaal waren ze in hun nopjes met de korte doorlooptijd en het resultaat. Om het te vieren, werden we zelfs getrakteerd op een straatbarbecue! Werken in de straat leveren dus niet altijd onbegrip en zure gezichten op.”

“De gewassen klinkers in bruine tint zijn in dit formaat speciaal voor dit project ontworpen”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700