Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Kolonel Aertsplein Maaseik
André Moens
Buro LST
Landschapsarchitect - Verkeerskundige

Pleinmetamorfose

Kolonel Aertsplein krijgt zijn identiteit terug

Een plein dat zich ontwikkeld van parkeerterrein tot plek van verpozing en verbinding. Het Kolonel Aertsplein in Maaseik onderging een echte metamorfose. “Door de herinrichting veranderden het karakter van het plein en de beleving van de bezoeker.” Het woord is aan André Moens, landschapsarchitect / verkeerskundige bij Buro LST.

Pleinen nemen bijzondere plaatsen in binnen het stedelijk weefsel. Vaak bevinden ze zich op de kruising van belangrijke verkeersassen. Maar net daarom fungeren ze soms minder als plek voor ontmoeten en verblijven, maar eerder als knooppunt voor gemotoriseerd verkeer. “Het Kolonel Aertsplein ligt net aan de rand van het historische centrum en diende in het verleden voornamelijk als parkeerplaats en halteplaats voor de Lijn. De herinrichting moest weer dynamiek brengen op deze plek en de link met het commercieel centrum diende hersteld te worden. Dit door er een aantrekkelijke stadspoort van te maken. Bovendien dienden wede walstructuur van de oude binnenstad opnieuw te visualiseren”, legt André Moens uit.


Weg isolement

“Om van het plein weer een trekpleister te maken, was het nodig een evenwicht te creëren tussen de verschillende activiteiten en functies welke op deze plek dienden te worden ontwikkeld. Daarvoor waren een aantal strategische ingrepen nodig. Zo werd een grote ondergrondse parking gebouwd en de hoofdhalte van het openbaar vervoer diende verplaatst naar een nieuwe locatie. Nieuwe bouwkundige gevelwanden zorgden vooreen nieuw schaalgevoel. We haalden het plein uit zijn isolement door een verbinding te leggen met de belangrijke winkelas in het historische centrum. Die band werd visueel nog versterkt door een opvallende brede strip in de bestrating ondersteund door middel van led-verlichting.”


Pleinarchitectuur

“Het plein kreeg een strakke en eenvoudige vormgeving mee. Aan de rand kozen we voor blauwe hardsteen. Aansluitend werd gewerkt met uitgewassen betonstraatstenen in een arduingrijze kleurstelling. De kleur sluit mooi aan bij de blauwe hardsteen en bovendien zorgt zo’n natuurstenen slijtlaag voor een duurzaam bestratingsproduct. Voor de bestratingsfiguratie hebben we gekozen voor een basaltine slijtlaag. Ze zijn afgestemd op de gevelarchitectuur en lopen dwars over het hele plein, zodat beide wanden met elkaar visueel worden verbonden.”


Wandelpromenade

“De historische wal brachten we opnieuw in beeld met een boomstructuur die mee bepalend is voor de ruimtelijke beleving van het plein. Een strakke rij banken nodigt bezoekers uit om even te rusten en te genieten. Tegelijk blijft het een open ruimte, geschikt voor allerlei activiteiten.” Het ruimtelijk gevoel wordt nog versterkt door de keuze van het bestratingsproduct. De glazen luifel en het fonteinenpark met waterspuiters op maaiveldniveau, trekken de aandacht en geven het plein een extra dimensie. “De aangepaste bestrating tot slot maakt van de brede voetgangersas een aantrekkelijke en kwaliteitsvolle promenade .”

“Het plein kreeg opnieuw een sterke identiteit en kan hierdoor zijn rol als trekpleister vervullen.”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700