Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Centre Hospitalier Neuro-Psychiatrique, Ettelbrück
Marie Defise

Landschapsarchitecte

Zalf voor de ziel

Landschap als onmisbaar onderdeel in de wereld van de patiënt

Zondag, 17u05. De avond valt. Twee jonge mensen wandelen in het ziekenhuispark. Een begeleider duwt de rolstoel van een oudere patiënt en een buurtbewoner geniet aan de waterrand. Nog even piept de zon door de wolken. Een vogel vliegt op. Natuur als therapie? In de groene omgeving van het psychiatrisch ziekenhuis in Ettelbrück is landschapsarchitecte Marie Defise onze gids.

“Het centre Hospitalier Neuro-psychiatric is een begrip in Ettelbrück. Het is gespecialiseerd in meerdere subdisciplines van de geestelijke gezondheidszorg. Die zijn ondergebracht in verschillende gebouwen in een mooie, groene omgeving aan de rand van de stad.”


Naar een nieuwe visie

“Net zoals de psychiatrie zelf is het centrum enorm geëvolueerd. Van een gesloten instituut heeft het zich ontwikkeld tot een moderne zorginstelling waarbij openheid en interactie met de samenleving steeds belangrijker geworden zijn. Die evolutie is doorgetrokken in de architectuur van de afdelingen, die ruimte en patiëntvriendelijkheid uitstralen. In de buitenomgeving was die nieuwe visie nog niet doorgedrongen. Het landschap was eerder verbrokkeld en elk gebouw had zijn eigen ommuurde tuin. De communicatie was beperkt en de afstand met de stad en zijn bewoners groot.”


Rust, ruimte en openheid

In het nieuwe buitenconcept werden vorm, visie en bestaande landschappelijke waarden samengebracht. Het idee achter het ontwerp? Het landschap in dienst van allen die in het centrum verblijven en de mensen uit de buurt. En met de tuin als verbindend element in het gebied. Rust, ruimte en openheid waren de kernwoorden in Marie’s ontwerp. “Muren slopen, was de eerste stap.Een symbolische daad bijna! Tegelijk hebben we alle niveauverschillen in het terrein weggewerkt. Patiënten en bezoekers moesten overal vrij kunnen wandelen en genieten.”


Logische keuze

“Voor de inkom en de wandelpaden lag de keuze voor betontegels voor de hand. We wilden de site een hedendaagse uitstraling geven, in lijn met de betonnen gevel van het hoofdgebouw. Het grote formaat van de tegels lijkt de site nog opener te maken. Ook aspecten als toegankelijkheid, veiligheid en comfort spelen in een ziekenhuisomgeving een voorname rol. Ze bepaalden mee de tegelkeuze.”


Verbinding en samenhang

“De route is goed herkenbaar door eenduidig materiaalgebruik, verlichting en bebording. Hij volgt zijn eigen logica en verbindt de gebouwen en de gebouwen met de tuin. Zo staat de tuin niet geïsoleerd maar is hij in de omgeving verankerd. Het pad heeft ook een communicatieve functie en maakt het park transparant. Het leidt de wandelaar langs rust- en kijkplekken.Zo verhoogden we de belevingswaarde van het landschap.”


Less is more

“Als landschapsarchitect streef ik naar harmonie in mijn ontwerpen en speel ik graag met nuances. Ik hou van pure, eerlijke materialen die door hun eenvoud iets toevoegen aan het landschap. Beton is voor mij zo’n materiaal. Het staat op zichzelf, het heeft geen extraatjes nodig. Je kan spelen met formaten, tinten en texturen zonder de samenhang in het landschap te verliezen. Andere legpatronen geven een andere ruimtelijke beleving. Voor een ontwerper geeft dat een enorme vrijheid.”

“Door eenvoudige ingrepen wilden we de belevingswaarde van het landschap verhogen."




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700