Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Stationsplein Brugge
Luc Van der Veken

Architect

Wonen, werken, slapen en winkelen in één

Met bijzondere aandacht voor akoestiek

De stad Brugge is een monument op zich. Werken in zo’n openbare ruimte is apart. Zeker in stadsdelen die jaarlijks miljoenen bezoekers over de vloer krijgen. De stad Brugge besteedt dan ook veel aandacht aan de ontwikkeling van de stationsbuurt. Een van de realisaties is het multifunctioneel complex ‘Groen Brugge’ dat architect Luc Van der Veken ontwierp aan de voorkant van het station.

Retailmogelijkheden, appartementen, een hotel en een fietsenstalling met 3.000 plaatsen ... Op de vroegere site van het NMBS-goederenmagazijn brachten architect Luc Van der Veken en projectontwikkelaar Group GL uit Houthalen verschillende functies samen. “Op tal van terreinen - zoals de geveloppervlakte, de bezetting en de toegelaten hoogte - dienden we rekening te houden met de strenge voorschriften van het Bijzonder Plan van Aanleg van de Stad Brugge”, legt Luc Van der Veken uit.Maar in de beperking toont zich de meester. Creatief zijn was de opdracht. “Zo ontwierpen we een boekenrekstructuur waarin de balkons zijn ondergebracht. Het hotel en de appartementen zitten als losse elementen rond het binnenplein.”


Beton breekt geluidsgolven

“Voor de verharding op het binnenplein en de boulevard viel de keuze op beton omwille van het esthetische karakter. Ook de snelheid en de nauwkeurigheid bij het plaatsen speelden een rol. Beton is een materiaal dat heel veel toelaat en tal van mogelijkheden biedt, al vergt het wel wat kennis. Zowel op het binnenplein als op de boulevard hebben we Megategels in een bepaald patroon gelegd en diagonaal afgesneden. Dankzij hun grootte geven ze een rustige uitstraling. Je krijgt geen straateffect, meer een wandeleffect.” Omdat het gebouw vlak bij de spoorlijn ligt, ging extra aandacht naar de akoestiek. Voor het hotel – dat uitkijkt op het spoor – werden speciale raamprofielen en beglazingen gebruikt. Bij de appartementen – die zijdelings grenzen aan de spoorwegen – draaien de terrasdeuren naar buiten in plaats van naar binnen, dit om de akoestiek te verbeteren. “Om dezelfde reden hebben we voor beton gekozen. Beton heeft immers een massa en die breekt de geluidsgolven. Dat heb je met andere materialen veel minder.”


Een droom van een project

Het project werd afgerond in 2011 en intussen zijn bijna alle retail- en horecagelegenheden verhuurd. “De plek is een trekpleister geworden voor bezoekers uit alle windstreken. Vanuit het retailgedeelte geraak je via een passerel, die loodrecht staat op het station, naar de parking van het station. De stalen brug in gebogen vorm is een makkelijke manier om van het stationsplein naar de boulevard over te steken.”Een droom van een project.

“Beton is een gul materiaal dat veel toelaat.”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700