Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Storms’ Harbour Nieuwpoort
Paul Deroose

Landschapsarchitect

Wandel- en fietspromenade in ‘New England’-stijl

Afwerking zet uitzonderlijke ligging van Storms’ Harbour in de verf

De westelijke oever van de IJzermonding in Nieuwpoort is de enige plaats aan de Noordzee waar een rivier de getijden van de zee volgt. Bij zo’n uiterst unieke locatie hoort dan ook een originele aanpak.

Wie in Storm’s Harbour vertoeft, waant zich gegarandeerd in het buitenland. Niet alleen de ligging is uniek, ook voor de bouw van het appartementen- en winkelcomplex werd gebroken met een aantal tradities. Het meest opvallende is de New England-stijl – de specialisatie van Vanderbruggen Architects – geïnspireerd op de Amerikaanse badsteden Hamptons en Newport. Daar werd begin vorige eeuw de typische Engelse cottagestijl uitgewerkt met grotere gevelvlakken en iets meer wit. De gebouwen ogen daardoor lichter, rijziger en strakker, en passen zo uitstekend bij het water.


Flaneren op de promenade

Toen het ontwerp voor de bouw van Storms’ Harbour nog in kinderschoenen stond, was landschapsarchitect Paul Deroose al bezig met de aanleg van het grote parkgebied in het noorden van de jachthaven. Bijgevolg kreeg hij ook de opdracht een wandel- en fietspromenade aan te leggen langs het water en een publieke esplanade met terraszone aan de westkant. Ideaal voor een rustig genietmoment in de avondzon. “Ik had het geluk dat ik goed heb kunnen overleggen met Vanderbruggen Architects”, legt Deroose uit. “Een van de eisen was bijvoorbeeld dat er een ondergrondse parking zou zijn, maar samen hebben we de impact daarvan op de omgeving zo veel mogelijk geminimaliseerd. De poorten en afzuigroosters zijn weggewerkt, zodat de nadruk echt op de promenade ligt.”


Waterdoorlatende betonklinkers

Om overstroming van lager gelegen gebieden te voorkomen, eiste de stad Nieuwpoort waterdoorlatende betegeling. “Die vereiste was de voornaamste reden om voor poreuze betonklinkers van 20 op 10 cm te kiezen. Op die manier komt het regenwater niet onmiddellijk in de afvoer terecht. Bijkomend voordeel was dat we geen greppels hoefden te voorzien. Dat beton budgettair aantrekkelijk en makkelijk te onderhouden is, speelde uiteraard ook een rol. Bovendien konden we met de zandkleur een warme sfeer creëren die uitstekend bij deze unieke locatie past.”


Zomerse verkoeling

Deroose is tevreden met het resultaat. “Door de technische verfijning en de vaste kleuren is beton echt een kwalitatief product geworden. Het materiaal integreert zich ook goed in een groene omgeving. Zo hebben we grote, verhoogde plantenbakken afgewerkt met houten banken. Een combinatie die prima werkt. En heb je de fonteinzone gezien? In de zomer is deze plek dé hotspot voor kinderen. Koel en cool tegelijk. Met beton kan je alle kanten uit.”

“Met de zandkleurige betonklinkers creëerden we een sfeer die uitstekend bij deze unieke locatie past”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700