Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Kinderexpertisecentrum 's Hertogenbosch
Thijs Mansvelt
Adviesbureau Brouwers
Directeur Infrastructuur

Veilig en rolstoelvriendelijk speelparadijs

Kinderexpertisecentrum met een rijke leeromgeving

Onderwijs, revalidatiezorg, dagbesteding, arbeidstoeleiding, opvang ... In het nieuwe kinderexpertisecentrum Atlent in ’s-Hertogenbosch zijn heel wat functies ondergebracht. Daar moest de buiteninrichting maximaal op worden afgestemd. Het resultaat? Een rijke leeromgeving, speels en therapeutisch tegelijk.

Het kinderexpertisecentrum is een initiatief van Tolbrug Specialistische Revalidatie – onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis – en Mytylschool Gabriël. Omdat het oude schoolgebouw dringend aan vervanging toe was, werd architectenbureau Frencken&Scholl aangetrokken voor het ontwerp van een nieuw, modern gebouw. Voor de terreininrichting werd een beroep gedaan op Adviesbureau Brouwers uit Roermond. “Wij hebben voor dit project heel nauw samengewerkt met de architect”, licht Directeur Infrastructuur Thijs Mansvelt toe. “Op die manier hebben we een eenheid gecreëerd tussen het gebouw en zijn omgeving. Dat is heel belangrijk voor deze kinderen, net zoals een rustige, duidelijke indeling.”


Extra ruime parkeerplaatsen

De gebruiksvriendelijkheid van het terrein en het afstemmen ervan op de behoeften van het doelpubliek, waren de grootste uitdagingen binnen dit project. Aan de voorzijde van het gebouw is een opstelstrook voor taxibusjes aangelegd, met extra ruime parkeerplaatsen. Naast het pand is een parkeerterrein voor bezoekers en er loopt een pad voor voetgangers en fietsers naar het sportterrein en de parkeerplaatsen aan de andere kant van het water. Zo kunnen het kinderexpertisecentrum en het sportpark elkaars faciliteiten gebruiken wanneer dat nodig is.


Doordacht speelplezier

Achter het gebouw ontwierp Adviesbureau Brouwers een immense speeltuin met onder andere een zandspeeltafel, evenwichtstoestellen, een wilgentunnel, speelkeien, een trampolinepad,interactieve panelen en nog veel meer. “Alles moet uiteraard heel veilig en duidelijk zijn, ook voor blinde kinderen en kinderen in een rolstoel. Zo moeten de wandelpaden breed genoeg zijn, zodat kinderen in rolstoelen elkaar kunnen passeren. Daarvoor gebruikte Adviesbureau Brouwers grote betontegels en er is zelfs een rolstoelbrug. Beton liet ook toe om kleuren te kiezen die passen bij de natuurlijke tinten en materialen die in de school aan bod komen.”

De totale combinatie en inrichting zijn uniek. “We hadden meer dan een hectare ter beschikking en hebben die ruimte volledig benut om de kinderen maximale ontwikkelingskansen en een zo groot mogelijke zelfstandigheid te bieden.”

“Meedoen en meetellen. Ook in het ontwerp van de buitenruimte was dat het motto.”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700