Ebema
Creativity makes the difference
nl / fr
 
Overzicht projecten ↓
Stationsplein Landen
Jan Hiquet
Technum
Landschapsarchitect

Plein met punch

Op het nieuwe stationsplein voel je de polsslag van de stad

Als een donkergrijs tapijt strekt zich het verkeersvrije stationsplein van Landen uit. Dagelijks passeren hier duizenden treinreizigers de revue. Bij regen kleuren de pleintegels nog dieper. Alsof ze een streepje troost brengen op een miezerige werkdag. Kan pleinarchitectuur je dag maken? Ze geeft in elk geval nieuwe allure aan het gezicht van Landen.

Het verhaal van de herinrichting van de stationsomgeving in Landen leest als een thriller. Budgetten, deadlines, een waaier aan actoren en factoren om mee rekening te houden. “Elk project in de openbare ruimte is een zoektocht naar het vinden van de juiste balans tussen de mogelijkheden en beperkingen van stadsarchitectuur. Dat was hier niet anders”, legt Jan Higuet uit van studie- en adviesbureau Technum.


Knooppunt

“Landen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer. De herinrichting van het verkeersvrije stationsplein maakte deel uit van het masterplan mobiliteit om de toegankelijkheid in de stationsomgeving te verbeteren.” Intussen is alles bijna opgeleverd, maar toen in 2008 de ontwerpplannen werden gemaakt, was Technum eigenlijk een pionier. “Wij waren inderdaad een van de eersten om te kiezen voor grootformaatbetontegels in de openbare ruimte”, licht Jan Higuet toe. “We wilden iets anders ontwerpen dan een standaardplein.”


Doordachte keuze

“We hadden een plek voor ogen met karakter en uitstraling. Bovendien bood beton ons de nodige flexibiliteit om één doorlopend geheel te creëren. Tegels, boordstenen, klinkers, zelfs de trappen hebben dezelfde samenstelling én dezelfde donkergrijze kleur. Natuursteengranulaat in de bovenlaag garandeert kleurvastheid en geeft een glinstertje met een speels effect. Een bijkomend voordeel van werken met betonstenen is de maatvastheid. En door het grote formaat is een snelle plaatsing mogelijk. Om sterk genoeg te zijn, hebben we geopteerd voor grootformaattegels van 20 cm dik. Het oplossen van niveauverschillen en het uitwerken van het hoogteniveauplan waren in dit project belangrijke uitdagingen.”


Aannemer maakt het verschil

Het schijnbaar eenvoudige ontwerp van het plein heeft een bijna zwevende lichtheid. De symmetrische ritmes van het plein worden versterkt door de band in cortenstaal die het plein doorkruist. De glooiende lijnen van de houten vlonder doorbreken met zwier het strakke ontwerp. “Het mooie resultaat is beslist ook te danken aan de aannemer. Het uitlijnen is van groot belang voor een perfecte symmetrie. Voor de doorkruising van het cortenstaal heeft hij met de snijwagen de stenen ter plaatse doorgezaagd en meteen schoongemaakt. Hij had ook een speciale snijtafel om de boordstenen allemaal onder dezelfde hoek te snijden. Voor de verlichtingspalen zijn de stenen dan weer in stervorm met centrale kernboring gezaagd. Een goede aannemer maakt het verschil.”


Landen op de kaart gezet

Blauwe led-verlichting en het gebruik van groen glas in plaats van standaardglas zijn de kersjes op de taart. Het plein maakt zijn ambitie als functionele en architecturale blikvanger helemaal waar. Of hoe een plek tegelijk gebruiksefficiënt en mooi kan zijn...


"Het plein bepaalt mee het gezicht van Landen."

”Het plein krijgt een luxueuze uitstraling dankzij de materiaalkeuze.”




Ebema N.V.
Algemene voorwaarden
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700