De Motten: stadspark Tongeren
De Motten: stadspark Tongeren maatwerk in prefab beton

FEBE Elements Award voor De Motten in Tongeren.

FEBE – de federatie van de Belgische prefab betonindustrie – reikte op 28 november haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uit. In de categorie Precast in Landscape ging de hoofdprijs naar Ebema voor haar bijdrage tot het nieuwe stadspark De Motten in Tongeren. 

Stadspark De Motten Tongeren
Zitbank in Smooth beton

Precast in Landscape

De categorie Precast in Landscape focust op bovengrondse projecten in prefabbeton die zichtbaar bijdragen tot de inrichting van de publieke ruimte. De Motten is een gloednieuw stadspark waarin de pas opengelegde Jeker een centrale rol speelt. Tongeren wilde haar nieuwe park omvormen tot een ontmoetingsplaats met ruimte voor recreatie en sport.

Ebema droeg hier onder andere toe bij met:

 • Zitbanken in Smooth beton
  56 waves (196 lopende m) en 65 beams (276 lopende m)
 • Oeverbanken in Smooth beton
  56 beams (276 lopende m)
 • Zitblokken in Smooth beton
  15 Bla Bla Blocs
 • Betonstraatstenen gewaterstraald
  Naturock (meer dan 14000 m²)
 • Waterpasserende betontegels, voegen opgevuld met gras
  Aviena Straight (2300 m²)
 • Diverse oplossingen in prefabbeton: banden, symbooltegels, verkeersdrempels, taludplaten…

 

De Velinx Tongeren
Cultuurcentrum De Velinx: betonstraatstenen gewaterstraald Naturock in Silverlight

Leefbaarheid verhogen

In nauwe samenwerking met aannemer BAM, ontwerpbureau SWECO, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius realiseerde Ebema voor Tongeren een totaalproject in prefabbeton. Van sfeervolle oeverbanken en zitelementen rond de Jeker tot waterdoorlatende betontegels aan de parking van cultuurcentrum De Velinx. Zitelementen aan de school biedende wachtende ouders comfort én schermen kinderen af van het verkeer. Naturock betonstraatstenen zorgen voor een harmonieus geheel doorheen het project. Ebema ontwikkelde voor het project ook een gloednieuwe kleur op maat: Silverlight.

Team

Werchterpark
Ebema rockt in Werchter!

Tweede nominatie

In totaal reikte FEBE in Namen vijf FEA’s uit in evenveel categorieën. In de categorie ‘Precast in Landscape’ werd nog een tweede Ebema-project genomineerd. Voor Festivalpark Werchter ontwikkelde Ebema een waterpasserende tegel op maat. Met de W-vorm van Werchter, omgekeerd, met de M-vorm van Muziek als je wil. Of de visualisatie van de frequenties van de muziek. De tegel is geschikt voor zwaar verkeer en transformeert de ingang van de festivalweide van modderpoel naar vlot begaanbare zone.