250+

werknemers

6000+

producten voor de openbare ruimte

650+

producten voor tuin, terras en inrit

1946

opgericht

Ebema verbetert ruimte. Wij maken buitenruimtes gezelliger, slimmer, comfortabeler, veiliger, mooier, groener en sterker. Voor mensen, overheden, bedrijven en organisaties. Dat doen we met visionaire ideeën en elegante betonoplossingen. Maar vooral: met hart en ziel, sinds 1946.

Vandaag hebben we een team van 250 mensen in onze 3 vestigingen in Zutendaal, Rijkevorsel en Grobbendonk. En een omzet van bijna 60 miljoen euro per jaar. We hebben aan de ene kant een productgamma voor de openbare markt met de naam Ebema_LivingCity.

Ons gamma voor tuin, terras, inrit en woning wordt verkocht onder de naam Ebema_Stone&Style. Wij verdelen dit via een uitgebreid netwerk van verdelers (bouwhandelaren) en plaatsers (voor de tuin). Zij staan klaar om je te adviseren en ondersteunen. 

Koen Aerts Architect

"Ebema heeft een uitgebreid standaardaanbod. Maar ze denken ook constructief mee over innovatieve oplossingen. Dat geeft onze projecten nét dat ietsje meer."

Koen Aerts

Archi Verde, landschaps- en tuinarchitectuur

"Ontwerpen is één zaak, een idee uitvoeren tot een realistisch object vraagt andere kennis en ervaring. Ebema bezit net die technische gedrevenheid, die onze samenwerking een grote meerwaarde geeft."

Barbara Standaert

designer

Ontdek onze geschiedenis

Chronologisch of ga terug in de tijd.

Oprichting Ebema

1946

De gebroeders Constant, Maurice en Jules Bouts uit Bree richten samen met ingenieur Lenders in Bree een handel in bouwmaterialen op. De naam? Ebema. Een verkorte vorm van Edel BEton en MAterialen.

Albert Panis is eerste zaakvoerder

1946

Met Albert Panis wordt de eerste bediende aangetrokken. Hij wordt zaakvoerder van Ebema.
Op de foto: Liza en Albert Panis-Geusens.

Eerste arbeider

1947

De eerste arbeider staat op de loonlijst, de bouw van de nieuwe hal in Zutendaal start en de tegelproductie komt op gang.

Betonblokken

1953

Ebema start met de productie van betonblokken.

Aankoop tegelpers

1957

De eerste grote investering: de aankoop van een halfautomatische tegelpers.

Overname Edelbims

1960

Ebema neemt het aanpalende blokkenbedrijf Edelbims over en breidt zo de productie van bouwblokken verder uit.

Boordstenen

1970

Aanschaf verrijdbare boordsteeninstallatie, opstart van een nieuwe productlijn.

Buy-Out & Stop bouwhandel

1976

Albert Panis wordt eigenaar van de N.V. Ebema en Ludo Panis vervoegt het bedrijf. Later komen schoonzoon René Thewissen en de andere zonen, Jan en Walter, in de zaak. Ieder neemt de verantwoordelijkheid op van een specifiek domein: resp. productie & kwaliteitszorg, onderhoud & investeringen, informatica.

Onder hun leiding specialiseert Ebema zich gaandeweg in de productie van bestratingsmaterialen en wordt de bouwhandel stopgezet.

Mijlpaal

1977

Een mijlpaal in de productie van betontegels: meer dan 200 000 m² op jaarbasis.

Tegelpers

1982

Aanschaf van een volautomatische tegelpers.

Bouw Hal 4

1986

Ebema opent een nieuwe betonfabriek (huidige Hal 4), goed voor de productie van bouwblokken, betonstraatstenen en boordstenen.

Nieuwe core business

1987

Door het succes van het gamma betonstraatstenen stopt Ebema met de productie van betonblokken.

Bouw Hal 8

1988

Ebema bouwt een tweede klinkerhal (huidige Hal 8).

Bouw Hal 7

1990

Ebema bouwt een tweede tegelhal (huidige Hal 7) en schaft een viertegelpers aan.

Oprichting Falcon Automation

1991

Oprichting van de N.V. Falcon Automation. Dit is een ICT-bedrijf dat zowel intern als voor externe klanten hard- en softwareoplossingen levert.

Carreau Arduna krijgt prijs

1993

De Carreau Arduna, een perfecte imitatie van blauwe steen, valt in de prijzen op Bouwinnovatie in Hasselt.

Bouw Hal 9

1994

De gloednieuwe hal (huidige Hal 9) krijgt twee nieuwe productiemachines, gebouwd in eigen regie.

Nieuw gebouw

1996

In Zutendaal opent een nieuw administratief gebouw, goed voor 1700 m² kantoorruimte. Dat gebeurt tijdens de viering van het 50-jarige bestaan van Ebema.

Twee overnames

1997

Ebema neemt Avanti in Rijkevorsel over, nu Ebema Rijkevorsel. Dit bedrijf specialiseert zich in bestratingsmaterialen, dijkversterking en maatwerk. Het complementaire karakter leidt tot meer diversificatie.

Ebema verwerft EBS-Beton in Sint-Truiden en start met de productie van getrommelde stenen.

Lancering Stone&Style

1998

Ebema begeeft zich voor het eerst op de particuliere markt met een apart merk: Stone&Style.

Nieuwe pers

2000

Op de site van Rijkevorsel start een nieuwe klinker- en boordsteenpers op.

Het jaar van de rampspoed

2001

Twee rampen. In Zutendaal breekt brand uit in een van de hallen (huidige Hal 4). Op de site in Rijkevorsel is er een overstroming. De totale directe en indirecte schade: 4 miljoen euro.

Lancering Erkend Plaatser Label

2003

Opstart van het Stone&Style Erkend Plaatser Label. Ebema erkent zo tuinprofessionals voor de kennis die ze hebben van het Stone&Style-gamma en de kwaliteit van hun werk.

Primeur: de Megategel

2004

In het Stone&Style-gamma start Ebema met de productie van de Megategel: geperste tegels van 1 op 1 meter. Een primeur voor de Benelux en ver daarbuiten. De Megategel zal uitgroeien tot een waar succesverhaal.

Gestage groei

2006

De gezamenlijke omzet van Zutendaal en Rijkevorsel overschrijdt 30 miljoen euro. Het aandeel van het Stone&Style-gamma klimt tot 40% van de totale omzet.

Oprichting van de huidige hal 3 mét opbouw van de palissademachine.

60 jaar Ebema

2006

Ebema bestaat 60 jaar: een diamanten jubileum. We organiseerden een meerdaags feest met onze klanten, leveranciers, personeel... Op deze foto zie je het volledige Ebema-team!

Verkoop EBS-Beton

2007

Ebema verkoopt N.V. EBS-Beton.

Stap naar zelfverdichtend beton

2008

Ebema start met zelfverdichtend beton. Dit opent de deur naar een nieuw gamma Smooth-producten.

Smooth Megategelgamma

2009

Het Ebema_Stone&Style Smooth gamma wordt gelanceerd. Ebema heeft nu een gamma met allure in fluweelzacht architectonisch gietbeton.

Smooth Hal

2011

Ebema neemt in Rijkevorsel een aparte Smooth Hal in gebruik. Hier worden de objecten in architectonisch zelfverdichtend beton gegoten.

Winnaar Ambiorixprijs

2011

VKW Limburg bekroont Ebema met de Ambiorixprijs. Een prestigieuze award voor groeibedrijven die tegelijkertijd veel aandacht hebben voor hun medewerkers en omgeving.

Drievoudig winnaar FEMA-awards

2013

Voor de derde keer op rij wint Ebema de FEMA-award. Dit was een tweejaarlijkse prijs voor ‘professionalisme en klantenservice’ uitgereikt door FEMA, de beroepsvereniging van de bouwhandelaar.

Nieuwe gebouwen

2013

In Zutendaal investeert Ebema 3 miljoen euro in een nieuw burelencomplex voor productie en onderhoud. In het nieuwe kantoorgebouw van 2000 m² komt ook het nieuwe labo én CreativeLab, een inspirerende ruimte voor nieuwe ideeën.

Daarnaast bouwt Ebema in Zutendaal een hypermoderne productiehal. Een investering van 11 miljoen euro. De nieuwe installatie maakt het mogelijk om snel te schakelen tussen de productie van boordstenen, betonstraatstenen en tegels. Resultaat? Een grotere productiecapaciteit, een kleinere stock, mogelijkheden voor kleinere producties en een snellere levering.

Smooth Objects

2014

Met de Smooth Objects – objecten in architectonisch zelfverdichtend beton – lanceert Ebema een nieuwe productlijn.

2017

Ebema verwerkt meer dan 450 000 ton grondstoffen.

Winnaar Voka KVK Limburg HR Award 2018

2018

Ebema sleept de Voka KVK Limburg HR Award 2018 in de wacht dankzij haar ambitieuze Toekomstplan 2020. Het Toekomstplan is een meerjarig plan om te groeien, te innoveren, de veiligheid te verhogen en de persoonlijke groei van onze medewerkers te stimuleren. 

Want ruimte verbeteren, dat betekent ook onze werkruimte verbeteren. Veraangenamen. Vermenselijken. Voor medewerkers. Voor collega's. Voor iedereen van onze familie.

Febe Elements Award voor De Motten

2019

Ebema wint samen met stad Tongeren, BAM Contractors, Sweco Belgium, Fluvius en Vlaamse Milieumaatschappij een Febe Elements Award in de categorie Precast in Landscape. Het winnende project is stadspark De Motten, waar een publieke ruimte werd ontwikkeld met bestrating in maatkleur en meer dan 600 lopende meter Smooth Objects beams op maat. En veel groen...

Henry van de Velde Award voor The Waterbench

2020

The Waterbench van Ebema en ontwerper Barbara Standaert wint de Henry van de Velde Public Gold Award 2020. Daarnaast sleepte het stadsmeubel ook al een Henry van de Velde Award 2020 in de categorie ‘Habitat’. The Waterbench is een ecologische zitbank, plantenbak en regenwaterton. Het betonnen zitgedeelte is poreus. Het regenwater belandt in een spaarbekken dat het groen voorziet van water.

4e FEMA-Award op rij!

2020

Op donderdag 20 februari 2020 ontving Ebema_Stone&Style van FEMA, de beroepsvereniging van bouwhandelaren, de FEMA-Award als beste bouwmaterialenproducent van België. Fema is de federatie van de producenten van bouwmaterialen. Deze prijs beloont het beste Feproma-lid. Feproma is de federatie van bouwmaterialenproducenten. Na eerdere edities van de FEMA-award in 2009, 2011 en 2013 is het de 4de keer op rij dat Ebema deze erkenning ontvangt.

Ebema bestaat 75 jaar!

29 september 2021

Op 29 september 2021 bestaat Ebema 75 jaar. Van bouwhandel in 1946 tot innovatieve en toonaangevende producent van materialen in prefab beton voor de buitenruimte. Bekend met de merken LivingCity en Stone&Style. And the best is yet to come...

Ebema neemt Eurodal over

december 2021

Ebema neemt een strategische participatie in Eurodal uit Grobbendonk. Deze producent van kwalitatieve vloerplaten in beton is actief in openbare én residentiële projecten. De integratie versterkt de marktpositie van beide bedrijven en verbreedt ons gamma aan materialen en diensten aanzienlijk. Kortom: nóg meer mogelijkheden voor onze klanten.

Febe Elements Award voor Tuinstraten Antwerpen

27 oktober 2022

In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is vergroenen de boodschap. Dat heeft ook de Stad Antwerpen begrepen. Daarom komt er in 5 Antwerpse districten een Tuinstraat : een straat die onthard is – en vooral – slim verhard. Permanent. In Berchem komen er zelfs vier Tuinstraten. Ook Ebema_LivingCity steekt voor dit project de handen uit de mouwen. Met dit project wisten we dan ook de prijs voor Precast In Landscape in de wacht te slepen. 

Febe Element Award voor City River project in Oostende

november 2022

De Cityriver in Oostende combineert duurzaam waterbeleid met een innovatieve landschappelijke inrichting. De klassieke straatkolk ruimt er plaats voor een heuse ‘stadsrivier’ die het regenwater vertraagd laat infiltreren in de bodem. Gezien de Cityriver deel uitmaakt van de prestigieuze ontwikkeling Oosteroever, moet ook het esthetisch plaatje kloppen. Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en zitblokken viel de keuze op de prefab elementen in architectonisch beton van Ebema. Met dit project wisten we dan ook de prijs voor Precast in Landscape voor een tweede keer in de wacht te slepen. 

De lancering van Gevel

januari 2023

Bij Ebema_Stone&Style waarderen we onze buitenruimte enorm. Daarom hebben we jarenlang gewerkt aan verbeteringen. Dat is waar onze Ebema_Stone&Style Gevel collectie dan ook voor staat. Maak kennis met de panorama-collectie. Deze prachtige betongevelstenen in een elegant langformaat (60cm x 4cm) voegen karakter toe. Ze zijn verkrijgbaar als gevelstenen en gevelstrips met diverse afwerkingen en oppervlaktestructuren. De kleurnuances variëren van zacht tot opvallend, perfect geschikt voor moderne woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen. Zo helpen we jouw buitenruimte te verbeteren! 

Kamp C: het eerste project in geopolymeerbeton

mei 2023

In 2019 organiseerde Kamp C een circulair aanbestedingstraject ter voorbereiding van de bouw van het eerste volledig circulaire gebouw van België: ’t Centrum. In dit gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd.
Het engineering-team van Ebema stapte mee in het project en ontwikkelde een alternatieve versie van de Halter Classic betonstraatsteen. Deze klinkers zijn gemaakt met geoplymeerbeton in de kernlaag, waardoor tot wel 44% CO2-uitstoot wordt vermeden in het productieproces.

De lancering van Gevel

januari 2023

Bij Ebema_Stone&Style waarderen we onze buitenruimte enorm. Daarom hebben we jarenlang gewerkt aan verbeteringen. Dat is waar onze Ebema_Stone&Style Gevel collectie dan ook voor staat. Maak kennis met de panorama-collectie. Deze prachtige betongevelstenen in een elegant langformaat (60cm x 4cm) voegen karakter toe. Ze zijn verkrijgbaar als gevelstenen en gevelstrips met diverse afwerkingen en oppervlaktestructuren. De kleurnuances variëren van zacht tot opvallend, perfect geschikt voor moderne woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen. Zo helpen we jouw buitenruimte te verbeteren! 

Oprichting Ebema

Bij Ebema werken we niet alleen met beton. We werken met collega's. Met klanten. Met mensen. We produceren oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Hoe doen we dat? Waarom doen we wat we doen? Lees hier alles over onze streefdoelen. Onze toekomstvisie. Onze waarden. Ontdek het hart achter harde materialen. 

Duurzaamheid

Ebema verbetert de ruimte op elk vlak

Samenwerken, zorgen, vernieuwen, excelleren en respecteren: dat zijn de waarden van Ebema. Mens, natuur en milieu verdienen het dat we spaarzaam met grondstoffen omspringen. Dat we streven naar maximaal hergebruik. We blijven scherp voor slimme en duurzame processen om onze materialen te produceren, vervoeren, verdelen en plaatsen. Kan het duurzamer? Dan gaan we ervoor.

Energiearm productieproces
Ons productieproces vereist geen verhitting.
Energierecuperatie
De warmte die vrijkomt door het uithardingsproces van de betonproducten recupereren we via een gesofisticeerd ventilatiesysteem in onze uithardkamers.
Waterrecuperatie
We gebruiken hemelwater voor de aanmaak van beton én voor nabehandelingen zoals de spoeling van onze producten. Het gebruikte water gaat door een zuiveringsinstallatie en zetten we daarna opnieuw in.
Energiearm kantoorgebouw
In 2013 openden we in Zutendaal een energiearm kantoorgebouw. De verwarming gebeurt door middel van betonkernactivering. De warmte komt van de compressoren in de productiehal die we via ondergrondse buizen naar het kantoorgebouw leiden.
Duurzame verlichting
In het hart van ons nieuwe gebouw bevindt zich een Solatube-systeem met spiegelcellen. Dat vangt buitenlicht op en verspreidt het zodat er minder lampen nodig zijn. In al onze gebouwen wordt ledverlichting de norm.
Ambitieus recycleren
Onze site in Rijkevorsel hergebruikt in het eigen productieproces 100% van het betonpuin. Op de site in Zutendaal gebeurt de recyclage voorlopig nog via een externe partner. Binnenkort zal ook daar het productieproces aangepast zijn.
Minutieus sorteren
Plastic, papier, gebruikte olie, batterijen, ijzer, hout … sorteren we minutieus. Voor de houten pallets geldt een waarborg- en retoursysteem.
Beperking ecologische voetafdruk
90% van de gebruikte grondstoffen komt van een locatie binnen 150 km rond onze vestigingen. De aanvoer gebeurt vooral per boot. Door onze ligging aan het kanaal leveren we onze afgewerkte producten ook geregeld per boot.
Recuperatie pallets
Onze pallets zijn gemaakt met hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Is herstelling van afgekeurde en beschadigde pallets onmogelijk, dan schakelen we een externe partner in om ze een tweede leven te geven.
Beperking CO2 uitstoot
Optimale routeplanning van de leveringen per vrachtwagen, die bijna allemaal behoren tot de meest milieuvriendelijke norm Euro 6. Continu onderzoek om de cementhoeveelheid in onze producten te beperken.

Extra informatie nodig? Zin om onze expotuinen te bezoeken of een bedrijfsbezoek te boeken? We loodsen je graag naar de juiste dienst.

Zutendaal

Dijkstraat 3, 3690 Zutendaal


OPENINGSUREN
Kantoren

Maandag tot en met vrijdag: 8u tot 17u

Afdeling logistiek/verzending
Maandag tot en met vrijdag: 7u - 17u

Rijkevorsel

Oostmalsesteenweg 204, 2310 Rijkevorsel


OPENINGSUREN
Kantoren

Maandag tot en met vrijdag: 8u tot 17u

Afdeling logistiek/verzending
Maandag tot en met vrijdag: 7u - 17u

Grobbendonk

Industrieweg 14, 2280 Grobbendonk


OPENINGSUREN
Kantoren

Maandag tot en met vrijdag: 8u30 tot 17u

Afdeling logistiek/verzending
Maandag tot en met vrijdag: van 8u tot 16u