Onderhoud

Hoeveel bestel ik?

Bestel voor alle zekerheid 5 % meer dan je effectief nodig hebt. Als je achteraf bijbestelt, riskeer je kleurverschillen.

Hoe voorkom je dat water doorsijpelt in een muur of palissade?

Plaats een waterdichte folie tussen de grond en het muurelement of de palissade. Zo verminder je de kans op vlekken door kalkuitboei én dat je Ebema_Stone&Style-product groen wordt. Lees ook onze plaatsingsvoorschriften.

Hoe plaats ik tegels en klinkers?

Lees hier onze plaatsingsvoorschriften.

Waarom kan ik in het Cassaia gamma geen boordstenen, palissades, trappen of Megategels terugvinden?

Ons Cassaia gamma wordt “gerammeld”, de moderne versie van “trommelen”. Dankzij die behandeling krijgt de Cassaia zijn typische afgebrokkelde randjes. Zo creëer je een rustieke, landelijke, nostalgische look.

Dat rammelen gebeurt door metalen hamertjes die heel snel en met grote kracht op de randjes slaan. De randjes versplinteren onder de grote kracht. Klinkers zijn compact, en daardoor kunnen ze gerammeld worden. Grotere elementen zoals trappen, Megategels, palissades en boordstenen kunnen niet gerammeld worden.

“Kan ik dan geen totaalconcept creëren met Cassaia?” Natuurlijk wel! Het Ebema_Stone&Style Carreau gamma bestaat uit exact dezelfde kleuren als het Cassaia gamma, maar de Carreau blijft ongerammeld. Je Cassaia klinker combineer je dus naadloos met Carreau boordstenen, trappen, palissades of Megategels.

Wat is maatvast?

Bij Ebema_Stone&Style maken we klinkers en tegels zoals ze geplaatst worden (plat, niet op hun kant). Het voordeel? Hierdoor zijn ze maatvast. Dat betekent dat de breedte- en lengte-afmetingen van de stenen binnen eenzelfde formaat identiek zijn. Er is enkel een beperkt dikteverschil mogelijk. Dat werk je vlot weg wanneer je de klinkers aftrilt (zie plaatsingsfolder) of met het dikker of dunner maken van de straatlaag bij het leggen van tegels.

We produceren dus geen enkele klinker of tegel op zijn kant. Met dergelijke klinkers krijg je wél verschillen in lengte en breedte. Dat geeft problemen bij de plaatsing: het wordt een stuk moeilijk om een strakke lijn aan te houden.

Wat is een straatlaag?

De straatlaag is een laag tussen de bestrating en de fundering. De straatlaag zorgt ervoor dat kleine dikteverschillen in de stenen weggewerkt kunnen worden. Ze mag dus niet verdicht worden vóór de plaatsing van de stenen maar wordt gelijk getrokken met een rei en mee verdicht tijdens het aftrillen van de stenen.

Aangewezen dikte: 4 à 5 cm voor verdichting, ± 3 cm na verdichting. Zorg ervoor dat de straatlaag overal even dik is: 3 cm na verdichting.

Let op: ongelijke diktes veroorzaken vervormingen! Een te dunne straatlaag leidt tot hoogteverschillen in het afgewerkt oppervlak. Een te dikke straatlaag leidt tot verzakkingen.

Materiaal:

Gebruik bij voorkeur niet-cementgebonden zand.

  • Goed gegradeerd zand 0/4 mm (max. 3% fijne deeltjes < 0,063 mm)
  • Mengsel van 40% zand 0/2 en 60% fijne steenslag 2/6,3
  • Continue steenslag 0/6,3 (max. 5% fijne deeltjes < 0,063 mm)

Als je toch zandcement gebruikt, let er dan op dat je de stenen aftrilt vooraleer het zandcement is uitgehard (binnen de 2 à 3 uur). Als het zandcement uitgehard is, krijg je een oneffen verharding en loop je het risico om je stenen te beschadigen.

Wat zijn die witte vlekken op de klinkers of tegels?

Dat is kalkuitbloeiing of kalkuitslag. Een natuurlijk proces dat zich bij alle producten op basis van cement kan voordoen. Je ziet het bij betonproducten, maar ook bij  andere natuurlijke materialen zoals gevelstenen. Maar het is onschadelijk: het heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van je product.

Kalkuitslag is een natuurlijk fenomeen. Het ontstaat onder bepaalde klimatologische omstandigheden. Water legt een ‘film’ over beton. De kalk komt vrij en lost zich op in deze waterfilm. Het water verdampt en de kalk slaat neer op de stenen. Contact met CO2 uit de lucht transformeert de kalk tot een witte sluier (calciumcarbonaat). Die zet zich af op de stenen. Maar maak je geen zorgen: kalkuitbloei gaat weg zoals hij komt: vanzelf. Veel regen en gebruik van de bestrating versnelt dit omgekeerde proces.

Ebema_Stone&Style aanvaardt geen klachten over dit fenomeen. Stoor je je eraan? Maak dan gebruik van producten zoals Lithofin of HG cementsluierverwijderaar. Die vind je bij  de bouwhandelaar. Opgelet: Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Een verkeerd gebruik kan de textuur en kleur van je bestrating veranderen. Klachten na verkeerd gebruik van deze producten vallen niet meer onder onze verantwoordelijkheid.

Hoe plaats ik een waterdoorlatende fundering?

Als je Eco Solutions plaatst, raden we aan om altijd een waterdoorlatende fundering te voorzien. Het hemelwater stroomt dan door de waterdoorlatende klinkers of langs de brede voegen van de waterpasserende klinkers en tegels, gaat via de waterdoorlatende fundering en infiltreert zo in de ondergrond. Een waterdoorlatende fundering moet voldoende sterk zijn om de belasting van bvb. je wagen te kunnen dragen, maar ook waterdoorlatend genoeg om het regenwater te bufferen en af te voeren.

Lees ook de plaatsingsvoorschriften voor Eco Solutions, waarin we meer uitleg geven over de precieze opbouw van zo’n waterdoorlatende fundering.

Hoe voorkom ik beschadigingen als ik mijn bestrating aftril?

Gebruik een trilplaat met een rubberen zool. Let er altijd op dat de trilplaat en rubberen zool zuiver zijn. Resten van stabilisé hebben een schurend effect op de klinkers. Zo krijg je vlekken die er niet meer uitgaan.

Opgelet: het Carreau-gamma is extra gevoelig voor verkeerde plaatsing. Tril je ze af? Gebruik dan altijd een goed afgestelde trilplaat en ga heel voorzichtig tewerk. Zo voorkom je extra beschadigingen.

Lees aandachtig de plaatsingsvoorschriften voor klinkers.

Is er bij de Cassaia en Carreau een verschil tussen boven- en onderkant?

Jazeker. In de onderzijde zitten meer grove en grotere granulaten. De bovenlaag is fijner. Dat zie je.  Leg de klinkers met de fijne zijde naar boven (zo zitten deze ook in de pakken). Anders krijg je kleurverschil. Klinkers die met de onderkant naar boven liggen, blijven ook langer nat.

Hoe maak ik mijn Ebema_Stone&Style-producten winterklaar?

De betonproducten van Ebema_Stone&Style zijn altijd bestand tegen regen en vrieskou. Als je dooizout gebruikt op je inrit of terras, zorg er dan voor dat er nergens ophopingen van dooizout voor langere tijd blijven liggen. Anders kan het oppervlak toch nog aangetast worden. Let op: Strooi nooit dooizout op je Smooth-producten. Want het Smooth-gamma is niet bestand tegen strooizouten. Daarom kun je geen Smooth op je inrit leggen.

Lees ook onze onderhouds- en reinigingstips

Hoe laat ik een kleine ruimte groter lijken?

Gebruik grote formaten en kies voor rustige kleuren.

Hoe maak ik een vlotte, speelse creatie?

Doe een beroep op een tuinarchitect of plaatser/hovenier. Hier vind je een lijst van plaatsers.

Ben je zelf graag creatief? Speel gerust met verschillende kleuren en formaten. Alle betonoplossingen van Ebema_Stone&Style zijn 6 cm dik. Zo wordt combineren kinderspel. En werk je vlot elk ontwerp uit volgens jouw keuze en smaak. Wij geven je ook al voldoende Outspiration met de laatste trends en de nieuwste tuintips.

Hoe voorkom ik vlekken tijdens de plaatsing van Megategels?

Cementvlekken (stabilisé), fijne zand- of kleideeltjes… Ze kunnen langdurig op je Megategels blijven zitten. Door tijdens de plaatsing goed op te letten, kun je dat voorkomen.

  1. Als je je Megategels zaagt, spoel en borstel je ze best overvloedig af met zuiver water
  2. Voer nooit zaagwerken uit op Megategels die al geplaatst zijn
  3. Reinig je Megategels regelmatig met zuiver water, ook als de plaatsing nog niet volledig afgerond is
  4. Dek eventueel de bestrating af met plastic folie om hardnekkige vervuiling door cement, zandcement, kleihoudend zand enz. te voorkomen. Let op: Verwijder de plastic folie zo snel mogelijk. Als je het oppervlak te lang afdekt, kun je kalkuitbloei veroorzaken.

Lees aandachtig de plaatsingsvoorschriften voor grootformaattegels.

Wat doe ik als ik een klacht heb?

Meld je klacht binnen de 8 dagen na levering via ons klachtenformulier. Zijn er zichtbare gebreken? Begin dan niet met de verwerking van de producten voordat je een akkoord hebt met de verkoper. Zijn de stenen al geplaatst? Dan aanvaarden we geen klachten meer voor zichtbare gebreken. 

Rockstone en Cliffstone zijn ruwer. Worden ze dan ook sneller groen?

Toch niet. Of een steen groen wordt, hangt vooral af van de porositeit. Dus: hoe makkelijk hij water absorbeert. Die porositeit wordt bepaald door de geslotenheid van het oppervlak (gaatjes) en de hardheid van de granulaten. Zowel Rockstone als Cliffstone hebben een optimale gesloten structuur. Ze zijn ook gemaakt van de beste en hardste granulaten. Dat resulteert in een lage porositeit en dus ook lage wateropname. Hierdoor is de mosvorming minimaal.

Let wel: een product dat je plaatst op een natte ondergrond en/of in een schaduwrijke omgeving, wordt veel sneller groen dan een product op een droge en zonnige plaats. Dat is nu eenmaal de wet van de natuur.  

De Cassaia heeft gekartelde voegen. Komt er dan veel mos tussen?

Dat hangt af van verschillende factoren. Ligt je tuinpad, inrit of terras op een zonnige plek? Woon je in een droge omgeving? Dan zie je bijna geen verschil in mosgroei tussen de Carreau en de Cassaia. Op een natte ondergrond en een schaduwrijke omgeving geef je mos en onkruid natuurlijk meer groeikansen. We merken inderdaad op dat een Cassaia-terras in de schaduw meer mosgroei tussen de voegen heeft dan de Carreau-varianten. Dat draagt ook bij tot zijn uitgesproken rustieke charme.

Lees ook onze tips voor onderhoud en reiniging.

Is de Megategel Smooth glad als het regent of vriest?

Volgens de tests in in een gespecialiseerd labo is de Smooth oppervlaktestructuur niet gladder dan natuursteen. De tegels zijn zo ontworpen dat ze lichtjes bol staan, waardoor een deel van het regenwater van de tegel af rolt en in de grond trekt. Dat vermindert de watergladheid. Op bevroren tegels moet je natuurlijk voorzichtig zijn, maar dat geldt ook voor andere materialen. Let op: Megategels Smooth zijn niet bestand tegen dooizout. Daarom zijn ze niet geschikt voor inritten. Strooi dus ook geen zout op je terras of tuinpad.

Hoe diep zet ik een palissade in de grond?

Hou een derde van de totale hoogte van de palissade onder de grond. Zo is hij optimaal stevig. Hou daar rekening mee bij de keuze van de hoogte van je palissade. Lees ook de plaatsingsvoorschriften voor palissades en palissadeboordstenen.

Hoe hoog mag een Cliffstone of Walling Line muur zijn?

Cliffstone Wallings bestaan in twee formaten: de kleinere Cliffstone Brick (30 x 10 x 10 cm) en de grotere Cliffstone Block (50 x 20 x 15 cm). Een Cliffstone Brick gebruik je als losstaande siermuur. Wil je een grondkerende tuinmuur? Voorzie dan altijd eerst een steunmuur. Bijvoorbeeld een L-element. 

De grotere Cliffstone Block kan gebruikt worden als siermuur én als grondkering. Wil je ‘m als siermuur, dan is er geen enkele beperking in de hoogte. Als grondkering ga je maximaal 5 blokken hoog. Als je toch hoger wil gaan, plaats je eerst een steunmuur. Ook de Walling Line kan gebruikt worden als keermuur tot een hoogte van maximaal 75 cm. Voor hogere Walling Line muren moet je eerst een steunmuur voorzien.

Vergeet niet om de plaatsingsvoorschriften nauwkeurig na te lezen. Op onze website vind je plaatsingsvoorschriften voor Cliffstone muurelementen en plaatsingsvoorschriften voor Walling Line muurelementen.

Hebben alle klinkers binnen één pak dezelfde kleurnuances?

Wij gebruiken natuurlijke grondstoffen in het productieproces. Hierdoor zijn beperkte kleurafwijkingen mogelijk. Daarom mengen we de stenen bij de plaatsing, liefst van drie of meer verschillende pakken. Zo vallen de verschillen niet meer op. Na verloop van tijd verminderen de kleurverschillen sowieso. Dit duidt zeker niet op een mindere kwaliteit, maar is een natuurlijk proces.

Hoe onderhoud ik mijn klinkers en tegels?

Lees onze tips voor onderhoud en reiniging van betonproducten.

Behouden Ebema_Stone&Style-producten hun kleuren?

Je tegels, klinkers, trappen… Ze liggen het hele jaar buiten. Ze trotseren fel zonlicht, hevige regenbuien en forse vrieskou. Ze verliezen kleur. Dat is de wet van de natuur.

Ebema_Stone&Style gebruikt kleurstoffen van de beste kwaliteit in het Carreau en Cassaia gamma om dat kleurverlies tot een minimum te beperken. De felheid en scherpte van de kleuren zullen tijdens het eerste jaar verzachten tot een mooie en stabiele kleur. Om dit kleurverlies verder tegen te gaan, ontwikkelde Ebema_Stone&Style de nieuwe intense impregnering. Die impregnering vermindert de impact van zon en regen. Het resultaat is een topproduct met een diepe kleurvastheid. Het product is ook tijdelijk water- en vuilafstotend en heeft een sterk verminderde kans op kalkuitbloei. De intense kleuren zijn Grand Blanc, Turf, Carbon, Terre Cuite en Mosaïque.

Het Rockstone gamma heeft een natuurlijke kleurvastheid dankzij het gebruik van natuursteengranulaten. Door het bijzondere uitwasprocedé komen die aan de oppervlakte te liggen. Natuursteengranulaten zijn van nature kleurvaster, waardoor jij altijd kunt blijven genieten van intense kleuren in je tuin.

Hoe verwijder ik groene aanslag op mijn tegels en klinkers?

Op vochtige oppervlakken krijgen algen en mos meer kans om te groeien. Het resultaat is een groene aanslag op je tegels, klinkers of trappen. In de meeste gevallen kunnen algen zeer eenvoudig worden verwijderd door 2 tot 3 keer per jaar je producten te spoelen of overgieten met een anti-mosproduct. Lees de aanwijzingen op de verpakking van het product aandachtig. Bij de bouwhandelaar zijn producten verkrijgbaar die algen en mos verwijderen en nieuwe algengroei afremmen (o.a. HG groenaanslagreiniger, Biomix…). Wij raden aan om steeds een test te doen op een klein oppervlak en op een minder zichtbare plaats.

Lees ook onze tips voor onderhoud en reiniging van betonproducten.

Hoe verwijder ik olievlekken?

Snel reageren is de boodschap. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je de vlek verwijdert. Gelukkig hebben veel bouwhandelaars aangepaste olieverwijderaars in huis. Denk aan Lösefix van Lithofin en HG Super Remover. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing. Meer info: www.tegeldokter.be.

Let op: Spuit je terras niet af met de hogedrukreiniger. Door je klinkers onder hoge druk af te spuiten, beschadig je het oppervlak van het betonproduct. Het verruwt het oppervlak en maakt de bestrating poreuzer, waardoor je tegels en klinkers net sneller groen en vuil zullen worden.

Lees ook onze tips voor onderhoud en reiniging van betonproducten.

Hoe verwijder ik vetvlekken?

Regent het veelvuldig? Dan verdwijnen vetvlekken vanzelf. Heb je dat geduld niet? Er zijn vlek- en vetverwijderaars op de markt. Bijvoorbeeld Lösefix van Lithofin en HG Super Remover. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Info: www.tegeldokter.be.

Let op: Spuit je terras niet af met de hogedrukreiniger. Door je klinkers onder hoge druk af te spuiten, beschadig je het oppervlak van het betonproduct. Het verruwt het oppervlak en maakt de bestrating poreuzer, waardoor je tegels en klinkers sneller groen en vuil zullen worden.

Lees ook onze tips voor onderhoud en reiniging van betonproducten.

Kunnen verschillende formaten onderling gecombineerd worden?

Alle betonoplossingen van Ebema_Stone&Style bestaan in 6 cm dik. Zo wordt combineren kinderspel. En werk je vlot elk ontwerp uit volgens jouw keuze en smaak.

Welke kleur kies ik best?

1. Gebruik bij voorkeur donkere stenen op de plaats waar de auto staat. Zo vallen olie- en bandensporen minder op.

2. Vermijd het gebruik van lichte tinten onder een notenboom en andere vruchtenbomen. Vallende bolsters, vruchten of bladeren kunnen vlekken veroorzaken.

3. Wil je opvallende tintverschillen vermijden? Meng dan producten uit minstens drie verschillende pakken.