Plaatsing Quilt

Voorbereiding

  • Maak de ondergrond vlak en gebruiksklaar. Plaats hierop een fundering van 10 à 20 cm dikte afhankelijk van de toepassing en belasting. Gebruik hiervoor een niet-cementgebonden (bv gebroken steenslag 0/20 mm) of een cementgebonden materiaal (bv betonpuin of stabilisé met 100 à 150 kg cement klasse 32.5 per m³). Voorzie een fundering met circa 10 à 15% overdikte en verdicht tot een egaal oppervlak. Opgelet: cementgebonden materialen moeten altijd zo snel mogelijk verwerkt worden, afhankelijk van de gebruikte soort en hoeveelheid cement, bedraagt de maximum gebruiksduur 3 tot 6 uur.
  • Wanneer u toch kiest voor een cementgebonden fundering (gebruik nooit stabilisé met meer dan 150 kg cement/m³) is het gebruik van een straatlaag van +- 3 cm steeds verplicht. Breng op de fundering een straatlaag aan met een dikte van circa 3 cm bestaande uit ongebonden, zuiver, gewassen rivierzand 0/4 mm of gebroken steenslag 0/6,3 of 2/6,3 mm met een geschikte korrelopbouw en een beperkt aandeel fijne deeltjes.
  • Een teveel aan fijne deeltjes kan ertoe leiden dat deze deeltjes door het water worden uitgespoeld en verdwijnen uit de straatlaag. Hierdoor ontstaan verzakkingen van de straatlaag en instabiliteit van het oppervlak. De ervaring leert ons ook dat gebruik van onzuiver zand kan leiden tot verkleuring van de tegel.
  • Deze straatlaag dient om eventuele dikteverschillen op te vangen en vermindert de kans op kalkuitbloei. De straatlaag niet aftrillen, wel gelijktrekken met een rei. Niet opvolgen van deze richtlijn kan de kwaliteit van de bestrating negatief beïnvloeden.

Vervuiling

  • Neem de nodige voorzorgen om vervuiling tijdens de plaatsing te vermijden: eventueel de bestrating afdekken met plastic folie om hardnekkige vervuiling door cement, zandcement, kleihoudend zand, of … te voorkomen. Opgelet: Het te lang afdekken van het oppervlak kan kalkuitbloei veroorzaken.
  • Maak geen gebruik van plakband om eventuele afdekfolie te bevestigen. Dit kan onherstelbare schade toebrengen aan onze materialen. Plaats een bescheiden gewicht op de afdekking om verschuiven te voorkomen.
  • Het laten liggen van zand op de bestrating kan kalkvlekken veroorzaken. Verwijder telkens na het invoegen de restanten van het voegzand.
  • Regelmatig het oppervlak grondig met zuiver water reinigen en borstelen ook al is de plaatsing nog niet volledig afgerond. Cementvlekken door voetafdrukken en dergelijke kunnen langdurig op de tegels blijven zitten.
  • Bij het zagen, steeds de gezaagde producten overvloedig met zuiver water afspoelen en borstelen. Nooit zaagwerken uitvoeren op of vlak naast de reeds geplaatste bestrating.

Kantopsluiting

  • Plaats een boordsteen of kantopsluiting om te voorkomen dat de stenen loskomen, verschuiven of verzakken. Voorkom op deze manier ook het wegspoelen van de straatlaag.
  • Hou je de boordsteen liever onzichtbaar? Zet dan de boordsteen maximaal 3 cm dieper in de grond. Zo komt de bovenzijde van de boordsteen onder de bovenzijde van de klinkers.
  • De kantopsluiting rust altijd op een bed van mager beton (zand, fijn grind of steenslag en 150 à 200 kg cement per m³, klasse 32.5). Het beton stut de kantopsluiting zijdelings.
  • Plaats een voorlopige rij klinkers om de juiste afstand te bepalen tussen de twee kantopsluitingen.

Plaatsing

  • Het Quilt-Multiformaat is samengesteld uit twee tegels met een verschillende afmeting:

type A = 5-hoekig = ± 48x27x10 cm * (buitenmaat - exacte afmetingen: zie tekening)
type B = 6-hoekig = ± 28x28x10 cm *

*buitenmaat, voor de exacte afmeting, zie tekening hieronder

Deze formaten worden in één pakket aangeboden en kunnen door elkaar gebruikt worden in clusters met "2x type A + 1x type B" waardoor er een willekeurig verband ontstaat zonder doorlopende voegen.

  • De stenen zijn voorzien van nokken met een dikte van 2,5 mm aan de opstaande zijden van de steen. Hierdoor ontstaat een voeg van 5 mm aan de bovenzijde. Plaats de stenen met de nokken tegen elkaar aan op de niet-afgetrilde straatlaag.
  • Vul de voegen op met onkruidwerende en stabiliserende voeg: met epoxy-voegmortel, type Romfix Pro/Pro+ of Jointex-Medium/Heavy (of gelijkwaardig), of krimparme voegmortel, type Flowjoint (of gelijkwaardig). Stem de voegmortel af op de te verwachten verkeersbelasting en de gewenste waterdoorlatendheid. Gebruik een geschikte straatlaag en fundering die verenigbaar is met het gebruikte voegmateriaal (Contacteer voor meer info hierover de leverancier van het gekozen voegmateriaal.). Voor een open, waterdoorlatende voeg: Vul op met gebroken natuursteenslag 1/3 of 2/4 mm. Het volume van de voegen bedraagt 2,60 liter/m².
  • De plaatsing gebeurt manueel.
  • Meng voor een goede kleurschakering stenen uit minimaal 3 verschillende pakken, ook bij enkelvoudige kleuren.
Quilt
Quilt
Quilt legpatroon
Quilt legpatroon

Aftrillen

  • Indien de voegen worden opgevuld met een onkruidwerende epoxy-mortel of voegmortel, dient het oppervlak vóór het invoegen reeds afgetrild te worden. Bij open, waterdoorlatende voegen, opgevuld met een zuivere natuursteenslag, dient het oppervlak ná het invoegen afgetrild te worden.
  • Na het invoegen het oppervlak grondig zuiver borstelen en daarna verder aftrillen. Het gebruik van verontreinigde natuursteenslag kan een verkleuring van de bestrating tot gevolg hebben.
  • Zorg ervoor dat bij een zand/cement gebonden ondergrond deze niet uitgehard is wanneer de betonproducten afgetrild worden. Aftrillen op een uitgehard en/of volledig verdicht funderingsbed kan beschadigingen aan het betonproduct tot gevolg hebben.
  • Tril af met een rubberen zool onder de trilplaat. Werk in verschillende fasen en begin met een minimale trilkracht.
  • Aftrillen bij regenweer of het aftrillen van een vochtig betonoppervlak kan een cementafzetting aan het oppervlak tot gevolg hebben. Deze cementsluier kan verwijderd worden door het oppervlak dadelijk na het aftrillen te reinigen met zuiver water. Aftrillen onder deze omstandigheden dient echter zoveel mogelijk vermeden te worden.
  • Opgelet: het laten liggen van voegmateriaal op de bestrating kan kalkvlekken veroorzaken. Telkens na het invoegen de restanten van het voegzand verzamelen en verwijderen.

Klachten die voortvloeien uit het niet opvolgen van deze voorschriften worden niet aanvaard.

Tips voor onderhoud en reiniging.

 

Aandachtspunten - Controle van levering

  • Ga na of de afwerking, de afmetingen en de kleuren op het productlabel overeenstemmen met je bestelling. Bestelde je een product dat verdeeld is over meerdere pallets? Controleer dan of alle kenmerken overeenkomen.
  • Controleer de producten op beschadigingen en kleurverschillen. Controleer steeds de productiedatum, afmeting en kleur zoals vermeld op de productlabels op de verpakking. Indien producten worden geleverd van verschillende productiedata, besteed dan extra aandacht aan eventuele kleurverschillen. Neem bij grote kleurverschillen contact op met uw leverancier.
  • Geleverde producten tot aan de plaatsing altijd droog te stockeren in de originele verpakking. Het vroegtijdig verwijderen van de pallet en de plastic hoes kan aanleiding geven tot het ontstaan van kalkuitbloei op de producten.
  • Lichte kleurafwijkingen zijn mogelijk door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces. Voor een mooie nuancering en het vermijden van kleurverschillen steeds minimum 3 pakken mengen bij het plaatsen. Zorg dat er voldoende producten aanwezig zijn bij de start van het werk, bestel voor alle zekerheid 5% meer, want bijbestellingen kunnen in kleur afwijken.
  • Klachten steeds binnen 8 dagen na levering melden. Er worden geen klachten aanvaard van stenen met zichtbare gebreken nadat deze geplaatst zijn. Bewaar steeds de productlabels! Deze zijn ofwel op de hoes gekleefd, ofwel aan de bindband vastgeniet. De info op deze labels is belangrijk bij naleveringen en bij het controleren van onze productgegevens bij een klacht. De uiterlijke kenmerken van betonproducten moeten volgens de geldende betonnormen beoordeeld worden. Enkel afwijkingen die zichtbaar zijn bij natuurlijk daglicht en vanop een afstand van 2m kunnen in aanmerking komen als klacht.
  • Beton is een in de tijd kleurvast materiaal waarbij onder invloed van zonlicht en (zure) regen de felheid en scherpte van de kleuren tijdens het eerste jaar zullen verzachten tot een mooie en stabiele kleur. Aangezien Ebema_Stone&Style de Mega-Caprice (Carreau) maximaal met kleurvaste granulaten/zanden en anorganische kleurstoffen van de beste kwaliteit produceert, stabiliseert de tint na dat eerste jaar en houden de producten hun kleurvastheid. Hoe donkerder de kleur bij aanvang, hoe sterker de kleur dat eerste jaar afneemt. Deze kleurverandering staat volledig los van het fenomeen kalkuitbloei (zie punt: Uitbloei).
  • Mega-Matrix (Rockstone) tegels hebben een gekorreld uitzicht omdat ze onmiddellijk na productie een bijzonder uitwasprocédé ondergaan. Hiermee komt de rijke schakering van de gebruikte natuursteengranulaten vrij waarmee de natuurlijke kleurvastheid verzekerd wordt.
  • De in onze communicatie getoonde producten zijn onder invloed van weersomstandigheden, zonlicht, veroudering en door de manier van weergave in drukwerk of op een scherm niet een exacte weergave van de kleur. Voor een realistische weergave raden we aan de Expo’s van Stone&Style of van onze verdelers (bouwhandels) te bezoeken.
  • Betonproducten bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Wordt er in een groeve uitzonderlijk gestoten op een vervuilde ader - met bijvoorbeeld pyriet- dan kan dit leiden tot minimale oppervlakkige roestvlekjes. Pyriet is een materiaal dat zich in de grondstoffen kan bevinden en dat bij contact met zuurstof en vocht mogelijk expandeert. Hierdoor wordt ijzeroxide vrijgegeven, wat de roestvorming verklaart. Dit verwijder je met Lithofin Rost-Ex, verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandelaar. Roestvlekjes zijn zo eigen aan het product en kunnen geen reden geven tot klacht.
  • Door het stapelen, transporteren, plaatsen en manipuleren kunnen oppervlakkige krassen ontstaan. Deze verdwijnen geleidelijk na ingebruikname.

Uitbloei

  • Kalkuitbloei is een natuurlijk fenomeen dat zich kan voordoen bij alle betonproducten en bouwmaterialen zoals snelbouwstenen, bakstenen en dergelijke. Deze witte kalkuitslag heeft geen invloed op de kwaliteit van het product en kan nooit een reden zijn voor een weigering of prijsvermindering van onze producten. Deze uitbloei verdwijnt geleidelijk aan. Veelvuldige neerslag en ingebruikname van de bestrating versnellen de verdwijning van dit verschijnsel.
  • Om kalkuitbloei te vermijden is het heel belangrijk dat de fundering voldoende waterdoorlatend is zodat de natte ondergrond geen invloed kan hebben op de klinker.
  • Ebema kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade aan onze materialen ten gevolge van het niet opvolgen van deze voorschriften.

 

Versie 01/08/2020