Putte maatwerk in gepolijst beton
Putte maatwerk in gepolijst beton

Putte put kracht uit beton

Hoe blazen we nieuw leven in het hart van onze gemeente? Die vraag stelde Putte zich. Via een cocratieproces transformeerde het kerkdorp: van transitzone naar een leefbare en aangename buitenruimte.

De kerk in het midden

Een ontmoetingsplek creëren voor de bewoners. Maar ook parkeergelegenheid. De eisen lagen hoog. Studiebureau France en de gemeente kozen voor een groene tuin rond de kerk. Afgeboord met een zitmuur in gepolijst architectonisch beton. Met respect voor de noden van allen.

Harmonieus geheel

Beton werd het leidmotief voor de totaalinrichting. Blindengeleidetegels, symbooltegels, straat en voetpad … De doorgedreven keuze voor beton resulteerde in een harmonieus totaalbeeld. Het wegdek en voetpad kregen dezelfde straatstenen, maar in een ander legpatroon. Het zebrapad is samengesteld in gewone witte tegels en valt zo op zonder te verliezen aan esthetiek.

Kleur op maat

De bank, de betonnen bestrating … allemaal kregen ze tinten die goed aansluiten bij de bakstenen kerk. De unieke kleur werd op maat samengesteld in het CreativeLab van Ebema. De kleurnuance werd zelfs doorgetrokken in de toebehorende tegelmuts én … de blindengeleidetegels. Een primeur voor Ebema.

Integrale bouwaanpak

Ebema produceerde alles in nauw overleg met de partners. Bureau France Studiebureau, Aannemer DCA, het gemeentebestuur van Putte, de technische diensten: ze stapten samen met Ebema in een cocreatieproces. “Ebema gaat geen enkele uitdaging uit de weg, wat je als ontwerper architect natuurlijk een gigantisch potentieel aan mogelijkheden op het vlak van vormgeving, kleur en textuur geeft.” Marianne France.

Het resultaat? Een buitenruimte die het sociale leven van Putte aanwakkert, die de bewoners gelukkiger maakt.

Voor dit project werd voor de betonstraatstenen een genuanceerde kleur op maat gecreëerd. Deze oppervlaktestructuur en kleur werden zelfs gebruikt voor de mutsen en de aandachttegels. Het resultaat is een harmonieus en smaakvol geheel.

Wist u dat...

Het Ebema_CreativeLab beschikt over een kleurenmuur met meer dan 100 verschillende granulaten. Je kunt ze voelen, in de hand nemen, mengen en met het Ebema-team  een totaal nieuwe kleur samenstellen. Je kunt zelfs je eigen op maat gemaakt monster laten maken in het CreativeLab.