Tips
Wij raden bij het opbouwen van trappen met ons XL-gamma steeds aan om deze zwevend te plaatsen. Tussen de platen wordt telkens minstens een neopreen (vb. oplegrubber zoals welfsels) gebruikt om er zo voor te zorgen dat de platen elkaar niet raken. Een zwevende plaatsing biedt belangrijke voordelen ten opzichte van een ‘koude plaatsing’ waarbij de XL-tegels elkaar raken:
- Als je trappen zwevend legt, is de hoogte van de optrede traploos regelbaar, je zit niet vast aan de gebruikelijke hoogtes van 10, 12, 14 of 16 cm
- Met een vloerplaatdikte van 10 of 12 cm, die gemiddeld genomen 3 cm zwevend wordt gelegd, krijg je een mooie egale schaduwvoeg en een perfecte trede-hoogte
- De zwevende plaatsing geeft de mogelijkheid om ledverlichting te plaatsen
- Een zwevende plaatsing geeft een mooi esthetisch en licht effect
De Smooth grootformaten hebben een dikte van 10 cm. De Eurodal Residential bestaat in drie diktes: 12 cm, 14 cm en 16 cm. Kies bij een zwevende trap met XL-tegels bij voorkeur voor een dikte van 10 cm (Smooth grootformaat) of 12 cm (Eurodal Residential vloerplaten). Op die manier verkrijg je een optrede (hoogte van de trede) die geschikt is voor elke gebruiker. De vloerplaten in 14 of 16 cm dikte ga je vanwege hun dikte eerder koud op mekaar leggen, wat een minder mooi uitzicht en een minder egale voeg geeft. En er is het risico dat de plaat aan de onderzijde beschadigd wordt bij plaatsing. Een Eurodal Residential van 12 cm dikte is ook een stuk lichter dan de meer robuuste exemplaren.
De plaatsing van materialen met die omvang en gewicht dient machinaal te gebeuren. Wanneer die plaatsing met kraan gebeurt vanaf een vrachtwagen, dan is het belangrijk dat de vrachtwagen binnen vijf meter van de locatie waar geplaatst wordt kan geraken.