Plaatsing platen als zwevende trappen

Eurodal Residential & Smooth XL-grootformaattegels

Zowel de Eurodal Residential vloerplaten als de Smooth grootformaten, onderdeel van het XL-gamma van Ebema, kunnen als wandelpad, terras of als zwevende trappen geplaatst worden. Plaatsing als zwevende trappen om zo hoogteverschillen te overbruggen biedt veel creatieve vrijheid. Je creëert een gevarieerd lijnenpatroon, en kunt spelen met de verschillende formaten die in zowel het Eurodal als het Smooth grootformaat gamma beschikbaar zijn. We raden af om standaardtegels van 4, 6 of 8 cm dikte als zwevende tegel te plaatsen.

Lees hieronder onze tips voor de plaatsing van Eurodal Residential vloerplaten of Smooth grootformaten als zwevende trap of ga rechstreeks verder naar de plaatsingsvideo

Smooth grootformaat als zwevende trap

Tips

Wij raden bij het opbouwen van trappen met ons XL-gamma steeds aan om deze zwevend te plaatsen. Tussen de platen wordt telkens minstens een neopreen (vb. oplegrubber zoals welfsels) gebruikt om er zo voor te zorgen dat de platen elkaar niet raken. Een zwevende plaatsing biedt belangrijke voordelen ten opzichte van een ‘koude plaatsing’ waarbij de XL-tegels elkaar raken:

  • Als je trappen zwevend legt, is de hoogte van de optrede traploos regelbaar, je zit niet vast aan de gebruikelijke hoogtes van 10, 12, 14 of 16 cm
  • Met een vloerplaatdikte van 10 of 12 cm, die gemiddeld genomen 3 cm zwevend wordt gelegd, krijg je een mooie egale schaduwvoeg en een perfecte trede-hoogte
  • De zwevende plaatsing geeft de mogelijkheid om ledverlichting te plaatsen
  • Een zwevende plaatsing geeft een mooi esthetisch en licht effect

De Smooth grootformaten hebben een dikte van 10 cm. De Eurodal Residential bestaat in drie diktes: 12 cm, 14 cm en 16 cm. Kies bij een zwevende trap met XL-tegels bij voorkeur voor een dikte van 10 cm (Smooth grootformaat) of 12 cm (Eurodal Residential vloerplaten). Op die manier verkrijg je een optrede (hoogte van de trede) die geschikt is voor elke gebruiker. De vloerplaten in 14 of 16 cm dikte ga je vanwege hun dikte eerder koud op mekaar leggen, wat een minder mooi uitzicht en een minder egale voeg geeft. En er is het risico dat de plaat aan de onderzijde beschadigd wordt bij plaatsing. Een Eurodal Residential van 12 cm dikte is ook een stuk lichter dan de meer robuuste exemplaren.

De plaatsing van materialen met die omvang en gewicht dient machinaal te gebeuren. Wanneer die plaatsing met kraan gebeurt vanaf een vrachtwagen, dan is het belangrijk dat de vrachtwagen binnen vijf meter van de locatie waar geplaatst wordt kan geraken. 

Voorbereiding - Bestelling

  • Vermeld bij elke bestelling welke tegels voor trappen moeten dienen. Dan worden deze platen extra gecontroleerd op beschadiging aan de zijkanten. 
  • Bezorg ons best een legplan. Elke Eurodal Residential vloerplaat bevat immers een identificatiestempel. Meestal kan deze stempel bij plaatsing worden weggewerkt door de zijde met de stempel onder de hoger gelegen traptrede te plaatsen. De stempel kan op vraag ook weggelaten worden. Hiervoor wordt een extra kost aangerekend. 

 

velling
Identificatiestempel op zijkant van de Eurodal vloerplaat

Voorbereiding - Opmeten & opbouw

Opmeten: 

  • Meet de gewenste traphoogte uit vanaf het beginpunt tot het eindpunt. Verdeel deze afstand in gelijke delen. Zie hoger: met zwevende trappen kan je ook een optrede (hoogte van de trede) van bijvoorbeeld 13,5 cm uitwerken en zit je niet gebonden aan de vaste maten van traptredes die niet zwevend geplaatst worden.
  • Meet de gewenste traphoogte uit vanaf het beginpunt tot het eindpunt. Verdeel deze afstand in gelijke delen. Zie hoger: met zwevende trappen kan je ook een optrede (hoogte van de trede) van bijvoorbeeld 13,5 cm uitwerken en zit je niet gebonden aan de vaste maten van traptreden die niet zwevend geplaatst worden.

Opbouw: 

Op basis van het legplan wordt de ondersteuning van de treden voorbereid: 

  • Zorg voor een solide basis met betonblokken of boordstenen. De draagwandjes moeten voldoende sterk zijn en geplaatst op draagkrachtige fundering: betonblokken worden opgemetst, boordstenen worden 1/3 in de stabilisé geplaatst, zodat we ook hier een sterke ondergrond krijgen.
  • Een rechtstreekse plaatsing op stabilisé (of een ander bindmiddel zoals bijvoorbeeld lijm...) geeft het risico van scheurvorming van de platen omdat dan een vrije uitzetting (onder invloed van temperatuurverschillen) van de betonplaat niet meer mogelijk is.
  • Bekijk op voorhand hoeveel oversteek je kiest. Afhankelijk van de afmetingen en dikte is dit verschillend. Voor een Eurodal Residential van 12 dik van 200x200 is een oversteek van 20 cm geen probleem, maar bij een Eurodal Residential 100x50x12 kan dat maximum 5 cm zijn. Ga bij een Smooth grootformaat met dikte van 10 cm uit van een maximale oversteek van 15 cm. Vraag steeds advies aan een specialist.
  • Het is voldoende om een licht afschot (hellingsgraad) van 0,5 cm per meter te voorzien naar de gewenste richting. Dit is de richting waar het regenwater naartoe moet lopen. 
  • Denk meteen aan een wachtbuis en stekkerpunten voor eventuele ledverlichting. Die kan je dan na plaatsing ook nog voorzien.
  • Oversteek: Wanneer een tegel verder dan de aanbevolen afstand uitsteekt boven een onderliggende tegel, dan is het aangeraden om een opvulblokje te plaatsen tussen beide tegels. Dit komt de stabiliteit van de bovenste tegel ten goede. 
  • Nadat de bakken zijn uitgehard, vul je ze op met stabilisé met 100 of 150 kg cement per m³
  • Je kan de bakken van de buitenkant ook nog voorzien van een waterdichting, zodat de stabilisé geen vorstschade kan oplopen. Dit is niet altijd noodzakelijk. In onderstaande opstelling is het ook een esthetisch gegeven omdat de fundering van de trappen grotendeels in het zicht blijft.
  • Op de hoekboorden van de bakken leg je de rubberen vulblokjes waarop later de tegels worden geplaatst. Die vulblokjes bestaan in verschillende diktes, informeer op voorhand wat de mogelijkheden zijn.

Stockage: 

Gelieve langdurige stockage van de Smooth grootformaattegels te vermijden, dan ontstaat immers een risico op condensvorming in de verpakking. De grootformaattegels bij voorkeur meteen na levering verwerken/plaatsen.  Wanneer stockage onvermijdelijk is, zorg ervoor dat de tegels droog gestockeerd kunnen worden en verwijder de verpakking niet gedurende de stockage. Eurodal Residential vloerplaten die op de werf geleverd worden en daarbij met klinkers als tussenstukken op elkaar gestapeld zijn, moeten of direct geplaatst worden of direct van elkaar gestockeerd worden op de werf. Dit om afdrukken van de klinkers op de vloerplaten te vermijden.

stockage
Plaatsing Smooth grootformaat op vulblokjes

Proper werken

  • Neem de nodige voorzorgen om vervuiling tijdens de plaatsing te vermijden: eventueel de vloerplaten afdekken met plasticfolie om hardnekkige vervuiling door cement, zandcement, kleihoudend zand, of … te voorkomen. Opgelet! Het te lang afdekken van het oppervlak kan kalkuitbloei veroorzaken.
  • Maak geen gebruik van plakband om eventuele afdekfolie te bevestigen aan de tegels. Dit kan onherstelbare schade toebrengen aan de tegels. Plaats een bescheiden gewicht op de afdekking om verschuiven te voorkomen.
  • Het laten liggen van zand op de vloerplaten kan kalkvlekken veroorzaken. Verwijder telkens de restanten van zand.
  • Regelmatig het oppervlak grondig met zuiver water reinigen en borstelen ook al is de plaatsing nog niet volledig afgerond. Cementvlekken door voetafdrukken en dergelijke kunnen langdurig op de tegels blijven zitten.
  • Onze grootformaattegels zijn vanaf dikte 10cm voorzien van wapeningsstaal. Wij raden dan ook het verzagen van de tegels af, omdat er dan het risico ontstaat dat de wapening bloot komt te zitten. Dit kan dan na verloop van tijd roestvlekken veroorzaken.
  • Voor de afwerking kan het nodig zijn dat de Eurodal Residential vloerplaten en de Smooth grootformaten gezaagd worden. Opgelet! Zorg voor geschikte apparatuur bij het verzagen van vloerplaten om te vermijden dat de randen kartelen. Volg steeds de richtlijnen van de fabrikant. Bij twijfel steeds uitproberen op een onopvallende plaats. Bij het zagen, steeds de gezaagde producten overvloedig met zuiver water afspoelen en het stof weg borstelen.
  • Voer nooit zaagwerken uit op of vlak naast de al geplaatste bestrating.

Plaatsing

  • Het is belangrijk om tijdens de plaatsing de grootformaattegels of vloerplaten te mengen om een zo mooi mogelijk gevarieerde kleurschakering te krijgen.
  • De Smooth producten zijn bestand tegen vorst maar zijn niet dooizoutbestendig, bij gebruik van dooizouten kan het oppervlak aangetast worden. De Smooth grootformaten zijn dan ook niet geschikt voor op- of inritten. Wel als voetpad of zwevende trap.
  • Gebruik voor de plaatsing altijd een vacuümklem. Die vind je bij de meeste verhuurcentra. Anders kan je de tegels beschadigen. Geef je de voorkeur aan een andere klem dan de vacuümklem? Dan aanvaardt Ebema_Stone&Style geen klachten. Lees ook onze klemmenfolder.
vacuümklem
Voorbeeld van een vacuümklem. Hier gebruikt voor de plaatsing van een Smooth grootformaattegel.
  • Het lijmen of verankeren van de XL-platen is niet noodzakelijk, het gewicht is voldoende om het geheel op de plaats te houden. 
  • Afhankelijk van de situatie begin je onderaan of bovenaan. 
  • Gebruik een beschermingsvel (dat vind je bij de verpakking van de Smooth tegels, niet bij Eurodal Residential), snijd er een gat in, en leg het op de plaats waar de vacuümpomp komt te staan. Hiermee verminder je het risico op afdrukken van de zuignap op de tegel. Zie je toch een afdruk, dit is tijdelijk en verdwijnt mettertijd. 
  • Voorkom dat er tijdens de plaatsing, en ook daarna, zand op de tegels blijft liggen. Door het schuren van het zand kunnen er krassen op de betonplaten komen. Dek de al geplaatste tegels af om vlekken te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de materialen nooit permanent onder water staan.
  • Ligt de bovenkant van de tegel niet op de juiste hoogte, pas dan de vulblokjes aan. 
  • Ledverlichting: het is mogelijk om ledverlichting door Ebema te laten ingieten in de XL-formaten. Voor meer info neem je contact op met Ebema. Dit is gedeeltelijk maatwerk, en wordt dus per project aangeboden. Ebema biedt ondersteuning bij het uitwerken van trappen met ledverlichting. 

Plaatsingsvideo

Smooth grootformaat als zwevende trap in 7 stappen.

Resultaat

Klachten

Klachten die voortvloeien uit het niet opvolgen van deze voorschriften worden niet aanvaard.

Tips voor onderhoud en reiniging.

Aandachtspunten - Controle van levering

  • Ga na of de afwerking, de afmetingen en de kleuren op het productlabel overeenstemmen met je bestelling. 
  • Controleer de producten op beschadigingen en kleurverschillen. Controleer steeds de gegevens op de zijkant van de vloerplaat (tenzij je een Eurodal Residential vloerplaat hebt besteld zonder stempel op de zijkant). Als producten worden geleverd van verschillende productiedata, besteed dan extra aandacht aan eventuele kleurverschillen. Bij grote kleurverschillen, neem contact op met je leverancier.
  • Lichte kleurafwijkingen zijn mogelijk door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces. Voor een mooie nuancering en het vermijden van kleurverschillen steeds de vloerplaten mengen bij het plaatsen. Zorg dat er voldoende producten aanwezig zijn bij de start van het werk.
  • Klachten steeds binnen 8 dagen na levering melden. Er worden geen klachten aanvaard van platen met zichtbare gebreken nadat deze geplaatst zijn. De uiterlijke kenmerken van betonproducten moeten volgens de geldende betonnormen beoordeeld worden. Enkel afwijkingen die zichtbaar zijn bij natuurlijk daglicht en vanop een afstand van 2 meter kunnen in aanmerking komen als klacht. De specifieke manier van produceren maakt dat eventuele luchtbelletjes of oppervlakkige roestvlekjes zich kunnen vormen, die extra charme aan het product geven. Dit maakt deel uit van de essentiële kenmerken van het natuurproduct en wordt dus niet als een gebrek beschouwd. Kleurverschillen, luchtbellen, roestvlekjes en krassen zijn eigen aan het product en kunnen geen reden geven tot klacht.
  • Beton is een op termijn kleurvast materiaal, onder invloed van zonlicht en (zure) regen zullen de felheid en scherpte van de kleuren tijdens het eerste jaar evolueren naar een gewijzigde stabiele kleur die het product voor de rest van zijn levensduur zal behouden.
  • Hoe donkerder de kleur bij aanvang, hoe sterker de kleur in de eerste jaren afneemt. Deze kleurverandering staat volledig los van het fenomeen kalkuitbloei (zie het volgende punt Uitbloei). 
  • De in onze communicatie getoonde producten zijn onder invloed van weersomstandigheden, zonlicht, veroudering en door de manier van weergave in drukwerk of op een scherm niet een exacte weergave van de kleur. Voor een realistische weergave raden we aan de Expo’s van Stone&Style of van onze verdelers (bouwhandels) te bezoeken.
  • Door het stapelen, transporteren, plaatsen en manipuleren kunnen oppervlakkige krassen ontstaan. Deze verdwijnen geleidelijk na ingebruikname.

Kalkuitbloei

  • Kalkuitbloei is een natuurlijk fenomeen dat zich kan voordoen bij alle betonproducten en bouwmaterialen zoals snelbouwstenen, bakstenen, e.d. Deze witte kalkuitslag heeft geen invloed op de kwaliteit van het product en kan nooit een reden zijn voor een weigering of prijsvermindering van onze producten. Deze uitbloei verdwijnt geleidelijk aan. Veelvuldige neerslag en ingebruikname van de bestrating versnellen de verdwijning van dit verschijnsel.
  • Om kalkuitbloei te vermijden is het heel belangrijk dat de fundering voldoende waterdoorlatend is zodat de natte ondergrond geen invloed kan hebben op de tegel.

 

Ebema kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade aan onze materialen ten gevolge van het niet opvolgen van deze voorschriften.

Versie 07-08-2024