Alain
Alain Ebema

“Ebema is de Apple van de betonindustrie!”

Met 1,6 miljoen kilometer op de teller is Alain Beutels een doorwinterde vertegenwoordiger. Zijn territorium? Wallonië, Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk. “Het is een intense job, maar het geeft nog altijd een kick om een groot contract in de wacht te slepen.”

Alain kwam in 2000 naar Ebema. Zijn voorliefde voor techniek in combinatie met zijn commerciële flair was doorslaggevend. Zijn eerste taak? Ebema op de kaart zetten in Wallonië. “Dat is aardig gelukt. Ik kende de regio en Waalse manier van zakendoen uit mijn vorige job”, verduidelijkt Alain.

Vertegenwoordiger Alain

Echt familiebedrijf

“Uiteraard is de markt de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Dat houdt het boeiend. Ik denk ook dat ik intussen de hoogste anciënniteit heb in de sector als vertegenwoordiger. Veel concullega’s blijven de vele kilometers en lange dagen niet volhouden”, gaat Alain verder. “Sinds 2011 ben ik ook verantwoordelijk voor de Franse markt. Dat betekent dat ik gemiddeld één week per maand van huis ben. Toen ik dat voorstel kreeg, stelde de werkgever zelf voor om het eerst thuis te bespreken. Dat is zo’n mooi voorbeeld van de menselijkheid van dit familiebedrijf. Dat apprecieer ik erg hard.”

Veel werk? Ja, maar ik heb de vrijheid om zelf te kiezen hoe ik alles aanpak.

alain
Vertegenwoordiger Alain

Meedenken

“Er is ontzettend veel werk bij Ebema, maar hoe ik alles aanpak, kies ik zelf. Die ruimte voor vrijheid heb ik nodig. Uiteraard moet ik rapporteringen maken, maar er is niemand die me elke dag opnieuw zegt wat ik moet doen. Het is mijn verantwoordelijkheid om mijn doelstellingen, deadlines en budgetten in de gaten te houden”, gaat Alain verder. “Uiteraard is dit geen 9-to-5-job, maar dat zoek ik ook niet. Elk telefoontje dat ik krijg is een probleem of een vraag. Daar moet ik een oplossing voor zoeken. De ene keer is dat al makkelijker dan de andere. Maar dat meedenken ligt me.”

Zwemshort mag mee

Als vertegenwoordiger ben je vaak alleen op de baan. En spendeer je veel nachten in sobere hotelkamers. “Een ervaren zakenman gaf me ooit het advies om een hobby te zoeken die je overal ter wereld kunt uitoefenen. Dat heb ik gedaan. Ik lees en sport graag. Er gaat dus elke keer opnieuw een boek en zwemshort mee naar Frankrijk.”

Toekomstvisie

“Wie bij Ebema komt werken, moet weten dat hij of zij in een echt familiebedrijf terechtkomt. Met weinig hiërarchie, een positieve sfeer en erg veel ontwikkelkansen”, zegt Alain. “De lat ligt hoog, maar je krijgt er ook wat voor terug. Bovendien is dit een onderneming met een toekomstvisie. Het managementteam denkt niet enkel op korte, maar ook op middellange en lange termijn. Dat merk je in alles wat ze doen. Bovendien werk je voor de Apple uit de betonindustrie. Ik zit hier goed. En blijf heel waarschijnlijk tot aan mijn pensioen!”