Overstromingsgebied Kruibeke
Overstromingsgebied Kruibeke

Kruibeke loopt over van beton

Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. En tegelijk de waardevolle Schelde-natuur een boost geven. Dat is het doel van het Sigmaplan. Het Sigmaplan gaat over veiligheid, natuur, recreatie en economie.

Natuurlijke overstromingsgebieden

Het Sigmaplan neemt Vlaanderen in bescherming tegen overstromingen. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de Schelde en haar zijrivieren gevaarlijk hoge waterstanden bereiken en zelfs overstromen. Daarom investeert het Sigmaplan in stevigere en hogere dijken en een ketting van natuurlijke overstromingsgebieden in de riviervalleien. Die gebieden kunnen op een gecontroleerde manier overtollig rivierwater opvangen. Zo krijgen de rivieren ruimte om te stromen én te overstromen.

Recreatief natuurgebied

In het Waasland, op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, ligt Vlaanderens grootste overstromingsgebied: de Polders van Kruibeke. In zijn eentje maakt dit gecontroleerde overstromingsgebied Vlaanderen vijf keer veiliger. 600 hectare van die polders zijn omgetoverd tot een uniek en recreatief natuurgebied: een walhalla voor wandelaars en fietsers én een opsteker voor de lokale horeca en ondernemers. Het concept voor de aankleding van het gebied werd uitgewerkt door stefan.schöning.studio volgens de thema’s veiligheid, water, geschiedenis, toekomst en natuur.

Co-creatie

De ontwerpen werden in co-creatie met Ebema gerealiseerd. Ebema produceerde speciaal voor het project betonnen elementen op maat in verschillende formaten en afwerkingen: trappen, tegels, (zit)blokken infozuilen… Op de infozuilen staat zelfs een fotoprint die gemaakt werd met direct ontkiste beton. Uniek én technologisch vernieuwend.

Grillige betonnen elementen, volledig in harmonie met de natuurpracht.

Beton, natuurlijk

Het resultaat is duidelijk. Opvallende rustpunten in harmonie met de natuurpracht. Grillige betonnen elementen die het landschap niet proberen te domineren, maar het net meer allure en vrijheid geven. Door de bijzondere betonstructuur lijkt het wel alsof het beton er al honderden jaren ligt.

Wie heeft nu wie overwoekerd?