Barbara met Waterbench
Barbara standaert met waterbench maatwerk in beton waterdoorlatend

Geniaal goed: The Waterbench

Een origineel idee. Dat is wat designer Barbara Standaert (°1993) had. Een idee voor een bloembak die hemelwater opslaat. Voor een zitbank die altijd droog is. Elegant en bruikbaar. Een concept dat toelaat dat planten beregend worden terwijl het ook een comfortabel stuk stadsmeubilair is. Ondertussen won Barbara met de Waterbench de Henry van de Velde Award in de categorie Habitat plus de Henry van de Velde Public Gold Award, de publieksprijs.

Met dat idee kwam Barbara brainstormen in het CreativeLab van Ebema in Zutendaal. Samen met ons CustomConcrete team werden de mogelijkheden bekeken, grondstoffen uitgetest, kleuren vergeleken... Het resultaat was The Waterbench, een combinatie van waterdoorlatend beton met architectonisch beton. De zitbank verbindt stad met natuur. Natuur met beton.

Ecologische bank

Het zitgedeelte van The Waterbench bestaat uit poreus, waterdoorlatend beton. Het regenwater sijpelt er dus doorheen en wordt dan opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton. De plantjes halen daaruit hun water en voedsel, ook als het terug droog wordt. Zo’n spaarbekken kan wel 350 liter water bufferen. Het gevolg is minder wateroverlast in steden en minder regenwater dat meteen wordt afgeleid naar riolen. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud. Het poreuze beton garandeert bovendien een droog zitvlak, ook bij recent regenweer.

De planten krijgen water uit de waterbuffer. En wie wil kan lekker droog gaan zitten naast het groen. Zo zorgt The Waterbench voor een permanent stipje groen in elke dorpskern of stadscentrum.

A different Standaert

Als ontwerper van ruimtes en objecten is Barbara Standaert steeds op zoek naar nieuwe en verrassende ideeën. Ze wil mensen met hun omgeving verbinden. Hoe kunnen standaard objecten of ruimtes omgevormd worden tot een nieuwe ‘Standaert’? 

Awardwinnend idee

Barbara Standaert werd met The Waterbench geselecteerd voor de Dutch Design Week van 20 tot en met 28 oktober 2018 in Eindhoven. Het is een eer voor elke designer maar zeker voor een beginnende ontwerper als Barbara om op deze manier aanwezig te zijn op het grootste design evenement van Noord-Europa, dat meer dan 300.000 bezoekers telt. Daarnaast werd The Waterbench weerhouden voor de Biënnale Interieur in Kortrijk Expo van 18 tot en met 22 oktober 2018. Daar ontving ze ook de Fast Track Design Award voor The Waterbench. Einde 2019 won Barbara met de Waterbench de Henry van de Velde Award in de categorie Habitat. In januari 2020 kwam daar nog de Henry van de Velde Public Gold Award bij, de publieksprijs bij de meest prestigieuze designprijzen van Vlaanderen.